Vastgoed

Brusselse regering maakt verwerven van eigen woning moeilijker

De Brusselse regering legt de laatste hand aan haar ontwerp voor de fiscale hervorming. Daarbij komt onder meer ook de afschaffing van de woonbonus in zicht, net zoals de invoering van een nieuwe premie. De bouw-  en vastgoedsector, bij monde van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (UPSI-BVS) en de Conferatie Bouw Brussel-Hoofdstad, waarschuwt alvast voor twee mogelijke grote gevaren als de hervorming effectief een feit wordt. Zo zullen de maatregelen de woningprijzen voor de Brusselaars aanzienlijk doen stijgen. Bovendien zal de bouw van nieuwe woningen en de renovatie van het bestaande vastgoedpatrimonium in Brussel fors worden afgeremd.

De hervorming die de Brusselse regering op tafel heeft liggen, houdt twee belangrijke maatregelen rond huisvesting in. Zo gaat het om de afschaffing van de woonbonus voor de verwerving en renovatie van een woning (tot 55.000 euro/woning). Net zoals er ook sprake is van de invoering van een nieuwe premie van 20.750 euro/woning, en dat via een verhoging van het abattement op de registratierechten (tot 175.000 euro). 

De bouw- en vastgoedsector stelt deze plannen van de Brusselse regering alvast ter discussie en spreekt van een  onrechtvaardige fiscaliteit, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen de aankoop van een bestaande woning en van een nieuwe/gerenoveerde woning. Voor die eerste categorie wordt namelijk een tegemoetkoming voorzien voor een bedrag van  20.750 euro/woning, voor de nieuwe of te renoveren woning wordt niets voorzien. 

Budgettair 

De maatregel zal volgens de sector leiden tot een algemene stijging van de vastgoedprijzen, net zoals het nog maar bitterweinig mensen zal aanzetten tot het bouwen of grondig renoveren van een woning in Brussel. En dat terwijl het aantal inwoners in het Brussels Gewest de komende jaren alleen maar zal toenemen, wat de nood aan nieuwe woningen des te dringender maakt. 

Belastingvoordelen voor Brusselse kopers

"Daarnaast lijkt het ons onaanvaardbaar een maatregel uit te werken die budgettair zo hard doorweegt op de overheidsfinanciën ((+/- € 80 miljoen/jaar) en geen economische impact voor het Gewest heeft. Wij willen er daarom toch op wijzen dat elk miljoen dat in de bouwsector wordt geïnvesteerd 13,5 banen oplevert in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest." 

Jean-Christophe  Vanderhaegen, directeur-generaal van de Confederatie  Bouw voor het Brussels Gewest

Sectorvoorstel

Om die reden vraagt de sector om het initiële voorstel te wijzigen in een steunmechanisme dat aanzet tot renovatie en de bouw van nieuwbouwwoningen in Brussel. Dit met slechts één doel: iedereen de mogelijkheid geven een eigen (nieuwe of bestaande) woning te verwerven, banen te scheppen, en overheidsgeld te besparen. De vastgoed- en bouwsector stelt dan ook voor om een belastingkrediet of een eenmalige premie in te voeren voor een bedrag van € 20.000.

Voorstellen regering en vastgoedsector

"We lanceren dit tegenvoorstel omdat we niet kunnen aanvaarden dat gezinnen met een gemiddeld inkomen geen steun kunnen krijgen als ze een kwaliteitsvolle nieuwbouwwoning wensen te verwerven." 

Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (UPSI-BVS)

Het sectorvoorstel zou een positief effect hebben op het budget van de Brusselse regering. Bovendien kan het toegepast worden op alle nieuwe en/of bestaande woningen die aan renovatie toe zijn, bij het verkrijgen van een stedenbouwkundige vergunning, bij het opmaken van facturen door bedrijven die gevestigd zijn in België, en op het moment dat je een eigen en enige woning verwerft.
Dit sectorvoorstel omvat alvast vier belangrijke voordelen, met name:
  1. Gezinnen met een gemiddeld inkomen zullen ofwel een kwaliteitsvolle nieuwbouwwoning kunnen verwerven, ofwel kunnen renoveren en bijgevolg werk maken van een energiezuinige woning.  
  2. Het levert voor het Brussels Gewest een jaarlijkse financiële winst op van 20 miljoen euro.
  3. Het zal een positief effect hebben op de economische bedrijvigheid en de werkgelegenheid in Brussel. 
  4. Het past bovendien ook in de bestrijding van zwartwerk in de sector.