Nieuwbouw

Btw-verhoging zet duizenden jobs op de helling in de bouw

De onderhandelaars voor een nieuwe federale regering zouden dan toch beslissen voor een btw-verhoging ondanks de vele waarschuwingen van de bouwsector. Het gevolg is dat de bouw meteen aankijkt tegen een verlies van 0,36% activiteit en 0,76% werkgelegenheid. Duizenden bouwjobs sneuvelen. Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Zo’n beslissing zal zeer hard aankomen. De bouw heeft het bijzonder moeilijk om uit de crisis te geraken en de tewerkstellingsvooruitzichten zijn al negatief. Een btw-verhoging is bijzonder nefast voor de gezondheid van onze sector.”

Nochtans heeft de Confederatie Bouw voldoende gewaarschuwd voor de negatieve effecten. Het Federaal Planbureau stelde duidelijk dat een verhoging van de btw altijd gelijk staat met de vernietiging van jobs. Een btw-verhoging zorgt voor een verlies van 2.102 jobs in de bouw. Dat aantal loopt op tot 5.044 jobs in de hele bedrijfskolom bouw en 17.786 jobs in de economie in haar geheel. Ook de overheid verliest trouwens door deze beslissing: de daling van activiteit in de bouw zorgt voor een pak minder inkomsten voor de schatkist.

Het banenverlies zal voor de bouw op een bijzonder slecht moment komen. Door het uitblijven van groei en de moordende concurrentie van buitenlandse spelers op onze markt gingen in de bouw op twee jaar en zes maanden tijd al meer dan 12.000 jobs verloren. Het orderboek van de aannemers geraakt moeilijker gevuld, het aantal faillissementen in de bouw piekt en de vooruitzichten zien er dus somber uit.

De woningbouw werd al hard geraakt door budgettaire maatregelen van de gewesten zoals de vermindering van de woonbonus en de verstrenging van de EPB-eisen. Met een btw-verhoging dreigt de woningbouw echt in de problemen te komen. Wij vragen hier dus een relancemaatregel die de vorm kan aannemen van een verlaagd btw-tarief voor nieuwbouw.

Ook de burgerlijke bouwkunde wordt geraakt door een btw-verhoging. Overheden die moeten investeren in wegen en infrastructuur zullen een btw-verhoging ook moeten meenemen in hun boekhouding. Dit is een extra last voor de regionale en lokale overheden die nu al moeten saneren. Hierop verder besparen, is nefast voor de bouw maar ook voor de noden van onze maatschappij.

Robert de Mûelenaere: “Deze beslissing zou onbegrijpelijk zijn. Een verhoogde btw dreigt de activiteit in onze sector te verlammen, terwijl we net het omgekeerde nodig hebben. Er moeten dringend stimuli komen voor een relance in onze sector. Anders vrezen wij dat het jobverlies in de bouw binnen afzienbare tijd alarmerende niveaus zal bereiken.”