Bouwmaterialen

Buildwise maakt potentieel van 3D-betonprinten concreet

Buildwise maakt potentieel van 3D-betonprinten concreet
Buildwise stelt een nieuwe Innovation Paper voor rond het thema '3D-betonprinten'. Als onderzoeks- en innovatiecentrum voor de bouwsector verzamelde het relevante en actuele kennis over deze technologie om aannemers, voorschrijvers en bouwheren te helpen bij het toepassen van deze techniek in hun projecten. De paper behandelt de verschillende 3D-printprocessen en de troeven van extrusietechnologie voor de bouwsector, en verkent de financiële en structurele uitdagingen die ermee gepaard gaan. Ook het gebrek aan gepaste codes en regelgeving komt aan bod. De Innovation Paper stelt bovendien een aantal concrete toepassingen voor. Deze publicatie, het onderzoek en de demonstratiehall met een robotarm voor 3D-printen bevestigen de rol van Buildwise als het toonaangevende innovatiecentrum voor de sector.

Innovation Paper 43 begint met een duidelijke definitie van 3D-printing, o.m. met behulp van een kort historisch overzicht. Het document presenteert vervolgens de verschillende 3D-printprocessen, in het bijzonder extrusieprinten, waarbij lagen mortel op elkaar worden gestapeld met behulp van een kop die is uitgerust met een spuitmond die door software wordt bestuurd. De technologie biedt heel wat mogelijkheden, zoals de snellere uitvoering en vrijheid van het architecturaal ontwerp, en kan zowel economisch als ecologische een positieve impact hebben. 3D-printen heeft ook het potentieel om risico's en menselijke fouten op de werf te beperken. Uiteraard brengt elke nieuwe technologie even goed uitdagingen met zich mee. De initiële investering, de ontwikkeling van printbare mengsels, de structurele wapening, de oppervlakteafwerking, de klimatologische omstandigheden en de afwezigheid van regels en voorschriften zijn slechts enkele voorbeelden.

Cruciale onderdelen van de Innovation Paper zijn het overzicht van de 3D-bouwmaterialen en een opsomming van de momenteel beschikbare printmachines. De paper besteedt ook uitgebreid aandacht aan voorbeelden van toepassingsgebieden, die onderverdeeld werden in drie categorieën: verloren bekistingen, structurele en niet-structurele toepassingen. Een bijzonder aandachtspunt in de publicatie zijn de vragen rond conformiteit en intellectuele eigendom bij de ontwikkeling van een nieuwe machine of printable mix.

"We merken dat heel wat aannemers terughoudend zijn rond het 3D-printen van beton", stelt Khadija El Cheikh, R&D Scientist binnen de eenheid Structural Work van Buildwise en auteur van de Innovation Paper. "Het is inderdaad zo dat we ons voorlopig nog richten op die nichetoepassingen waarvoor 3D-printen echt al toegevoegde waarde biedt, zoals trappen of gebogen muren, maar in de nabije toekomst zal de techniek veel breder ingezet worden. Deze paper maakt dat overvloedig duidelijk. Bovendien kunnen we de technologie ook levensgroot demonstreren met onze robotarm voor 3D-betonprinten!"


De Innovation Paper is beschikbaar via 3D-betonprinten. Technologieën, uitdagingen, kansen en toepassingen. (buildwise.be).

Buildwise maakt potentieel van 3D-betonprinten concreet voor bouwprofessionals