Isolatie

Buitengevelisolatie: Maak je huis mooier en bespaar ook nog eens op je energierekening

Buitengevelisolatie: Maak je huis mooier en bespaar ook nog eens op je energierekening
Het isoleren van de buitengevel wordt in Vlaanderen steeds populairder. Dit komt niet alleen omdat steeds meer Vlamingen bewust zijn van het feit dat ze hiermee veel geld besparen op hun energierekening, maar ook omdat buitengevelisolatie er heel mooi uitziet. Met buitengevelisolatie kan je jouw huis een nieuwe frisse look geven en je verdient er op lange termijn je investering mee terug. Als je overweegt om te investeren in buitengevelisolatie, lees je hier alle bruikbare informatie over buitengevelisolatie.

De werking en plaatsing van buitengevelisolatie

Een ongeïsoleerde buitenmuur laat veel warmte door. Als je deze isoleert gebeurt dat veel minder. Doordat de warmte minder goed kan ontsnappen via de buitenmuren hoeft je verwarmingssysteem minder hard te draaien om temperatuurverschillen te compenseren.

Buitengevelisolatie is een vorm van isolatie die je tot wel 1600 kilo CO2 uitstoot per jaar kan besparen. Ook kan je tot wel €900 per jaar besparen op je energierekening.

Meestal worden er polystyreen hardschuimen platen op de buitengevel geplaatst. Dit materiaal heeft een hoge isolatiewaarde en kan heel goed tegen vocht. Als de platen zijn geplaatst, wordt er een houten structuur geplaatst waarop je de verschillende soorten afwerkingen kan plaatsen.

De Verschillende soorten afwerkingen voor buitengevelisolatie

Bij het afwerken van buitengevelisolatie zijn vijf verschillende methoden toe te passen, daarbij kan je volledig naar wens kiezen welk materiaal je gebruikt. Hieronder lees je alle relevante informatie over de vijf verschillende soorten afwerkingen voor buitengevelisolatie.

Bespleistering

De makkelijkste en goedkoopste manier om je buitengevelisolatie af te werken is het laten bepleisteren van de buitenmuur. Bij het bepleisteren van de buitenmuur wordt meestal crepi gebruikt. Dit wordt over de muur glad gestreken over de gehele wand, dus ook over de scheuren. Door bepleistering krijgt je huis een moderne look. Bespleistering is ook uitermate geschikt voor het isoleren van woningen langs de straat omdat de afwerking heel dun is.

Steenstrips

Na bespleistering is de meest gebruikte techniek het plaatsen van steenstrips. Steenstrips zijn dunne gezaagde baksteenstrips die rechtstreeks op het isolatiemateriaal gelijmd worden. Het voordeel van steenstrips is dat de buitengevel een authentieke bakstenen look krijgt zonder dat je een hele muur hoeft te metselen. Als een steenstrips muur professioneel is aangebracht, is het niet te onderscheiden van een bakstenen muur.

Houten gevelbekleding

Sommige Vlamingen kiezen er tegenwoordig voor om hun buitengevel te bekleden met hout. Houten buitenmuren geven de woning een warme en authentieke look. De isolatieplaten worden meestal afgewerkt met verduurzaamd hout of tropisch hardhout. De houten platen worden met behulp van een lattenstructuur uitgelijnd en bevestigd aan het isolatiemateriaal.

Panelen van kunststof of metaal

Naast hout kan je ook voor andere materialen kiezen zoals kunststof en aluminium. Voor bij moderne woningen komt deze manier van afwerking veel voor. Dit komt door het strakke karakter van de platen. Omdat er vele verschillende materialen en soorten panelen zijn, is er voor iedere gevel wel een geschikte afwerking.

Nieuwe bakstenen buitenmuur

Het plaatsen van een nieuwe bakstenen muur is een van de duurste afwerkingen van buitengevelisolatie. Dit komt omdat er als het ware een hele nieuwe buitenmuur geplaatst moet worden. Ook moet vaak de fundering worden aangepast om zo de muur op de fundering te krijgen. Vaak wordt deze manier van afwerking gebruikt bij het renoveren van een ouder huis.

Weet jij niet voor welke soort afwerking voor buitengevelisolatie jij moet kiezen? Laat je informeren door een specialist. De specialist helpt jou bij het maken van de beste keuze, dit bespaart je een hoop tijd en geld.

Wil je weten wat buitengevelisolatie kost? Offertes vergelijken helpt jou

Huiseigenaren die geïnteresseerd zijn in buitengevelisolatie blijven het daarnaast lastig vinden om de juiste specialist te vinden voor de klus, zonder dat er gerommeld wordt met de kostprijs. Door offertes te vergelijken kunnen huiseigenaren prijsoffertes vergelijken en in contact komen met isolatie specialisten in hun omgeving. Offertes vergelijken helpt een handje bij de te maken keuzes.