Verbouwen

Burenpremie voor wie samen renoveert

Als minstens tien mensen in één gemeente samen hun woning energiezuiniger maken, krijgen ze vanaf 1 januari 2017 een premie van maximaal 400 euro. De Vlaamse regering wil er zo voor zorgen dat we sneller en meer renoveren. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Het is heel belangrijk dat we met z’n allen zo efficiënt mogelijk omgaan met onze energie. Niet alleen om onze energie- en klimaatdoelstellingen te halen in 2020, maar ook voor ons milieu én voor onze portemonnee.’

Vanaf 1 januari kan wie samen met anderen zijn of haar woning energiezuiniger maakt, daarvoor een premie krijgen. Als minstens tien woningen in één gemeente een energierenovatie ondergaan, krijg je per woning maximaal 400 euro voor de ondersteuning. Alle gemaakte kosten komen in aanmerking: het opvragen van offertes, de begeleiding van de werken, de kwaliteitscontrole, het zoeken van de aannemer,… De premie zal uitbetaald worden door de distributienetbeheerders Eandis en Infrax en komt bovenop de bestaande premies voor energiebesparende maatregelen (dakisolatie, hoogrendementsglas, spouwmuurisolatie, enz.).

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Het is heel belangrijk dat we met z’n allen zo efficiënt mogelijk omgaan met onze energie. Niet alleen om onze energie- en klimaatdoelstellingen te halen in 2020, maar ook voor ons milieu én voor onze portemonnee.’

Onze huizen sneller energiezuinig maken

In Vlaanderen is nog steeds één dak op vijf helemaal niet geïsoleerd en slechts 18 procent van de huizen heeft hoogrendementsglas. De Vlaamse regering wil er met de burenpremie voor zorgen dat mensen meer en sneller renoveren, en mikt daarbij op 25.000 woningen per jaar. Woningen in één straat of wijk hebben vaak dezelfde kenmerken doordat ze in dezelfde periode gebouwd zijn, en hebben dus vaak ook dezelfde renovatiewerken nodig. Studies wijzen uit dat samen renoveren gemiddeld 15 procent goedkoper is.

‘Bij wijkrenovaties betaal je minder voor de werken om je woning energiezuiniger te maken, je verlaagt je energiefactuur én je verhoogt je comfort. Tegelijkertijd draag je, door minder energie te verbruiken, je steentje bij aan ons klimaat’, besluit Bart Tommelein.