Architectuur

Burgemeesters Straatsburg en Kehl openen Belgische brug

Burgemeesters Straatsburg en Kehl openen Belgische brug
© Cyrille Thomas / Atelier Marc Barani
Ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis kijkt uit naar de inhuldiging van de nieuwe brug over de Rijn in Straatsburg. Deze wordt morgen officieel geopend in het bijzijn van de heer Roland Ries, burgemeester van de Franse stad Straatsburg, en de heer Toni Vetrano, burgemeester van Kehl in Duitsland. Deze brug maakt het mogelijk te voet, per fiets en per tram te reizen tussen de ‘twin cities’ Straatsburg en Kehl aan weerskanten van de Frans-Duitse grens. Arcadis kreeg in december 2012 van de Compagnie des Transports Strasbourgeois de opdracht om, als lid van een consortium, het ontwerp en de begeleiding van de werken te verzorgen. Het brugdek werd gefabriceerd in België door Victor Buyck Steel Construction uit Eeklo.

De brug is 290 meter lang en 16 meter breed, en heeft een zogenaamde ‘bow-string’ structuur (een zelfverankerde boog). Het kunstwerk maakt deel uit van de uitbreidingswerken van tramlijn D van Straatsburg naar Kehl.

De brug ondersteunt het grensverkeer in de regio. Door de zachte vervoersmodi en het openbaar vervoer te versterken, zal het verkeer op de wegen afnemen. Bovendien vormt de brug een ankerpunt in het landschap van de oevers van de Rijn.

Alain Fontanel, voorzitter van de Compagnie des Transports Strasbourgeois: “Een brug naar Duitsland, dat bouwen we niet elke dag. Deze brug is een Europees symbool voor Straatsburg die onze eurometropool op de kaart zet. Het is een belangrijk moment in de wens van de stad om zich in alle richtingen uit te breiden, en niet langer met de rug naar Duitsland gekeerd te staan.”

Een beetje Belgisch

Arcadis heeft samen met Marc Barani Architectes het ontwerp van de brug uitgewerkt. Voor de plaatsing van het brugdek moest het verkeer op de Rijn, een van de drukste vaarwegen voor goederen in Europa, een dag onderbroken worden – een ingreep die al maanden voordien moest ingepland worden.

Het grensoverschrijdende kunstwerk is ook een beetje Belgisch. Het stalen brugdek werd gefabriceerd in België door Victor Buyck Steel Construction uit Eeklo, en vervolgens over het water naar Straatsburg vervoerd.