Pieter Pourbusprijs
CIB Vlaanderen reikt elk jaar twee bijzondere awards uit die intern door de beroepsvereniging worden gekozen: de Pieter Pourbusprijs voor een politicus of organisatie die zich positief inzet voor de sector, en de Georges De Wandeleerprijs voor een verdienstelijk CIB-lid.De Pieter Pourbusprijs ging naar het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV). Voorzitter van CIB Vlaanderen Stephan Coenen: “AGIV staat in voor de digitale ontsluiting van overheidsinformatie die heel belangrijk is in het verkoopdossier van de vastgoedmakelaar. Zo heeft het agentschap de succesformule van Geopunt gerealiseerd, hét zoekportaal voor vrijwel alle relevante geodata, noodzakelijk in het kader van vastgoedtransacties. Het is belangrijk dat AGIV ook in de toekomst blijft inzetten op de vastgoedmakelaar. Wat de strategie van AGIV écht uniek maakt in Vlaanderen is dat het agentschap inzet op digitale bouwstenen die overheidsprocessen integreren in de bedrijfsprocessen van de vastgoedprofessional en daarmee de klassieke overheidswebsites op termijn overbodig maken. AGIV hanteert een nieuwe logica: de Vlaamse overheid komt naar haar klanten toe en niet omgekeerd. Deze aanpak kan voor de sector alvast model staan voor het programma ‘Radicaal Digitaal’ van de Vlaamse overheid.”
Georges De Wandeleerprijs
Deze prijs werd toegekend aan Alain Deketelaere. “Alain Deketelaere engageert zich al jarenlang voor onze beroepsvereniging. Hij zetelt in de Raad van Bestuur van CIB Vlaanderen en is ondervoorzitter van CIB Kust”, aldus voorzitter van CIB Vlaanderen Stephan Coenen.Vastgoedondernemer van het Jaar
CIB Vlaanderen ging op zoek naar sterke ondernemersverhalen. Een onafhankelijke jury boog zich over de ingediende dossiers en duidde drie genomineerden aan. Gisterenavond bepaalde het publiek - meer dan 350 vastgoedprofessionals - mee wie uiteindelijk met een prijs ging lopen.In de categorie Vastgoedondernemer van het Jaar waren de drie genomineerden Lieven De Prins van Immo De Prins uit Sint-Niklaas, Anita Tamboers en Annick Broux van Actief Immo Tamboers & Broux uit Genk en Stefaan Leliaert van De Syndic uit Brugge. Stefaan Leliaert kwam als winnaar uit de bus.
Stefaan Leliaert is al 20 jaar actief als syndicus aan de Kust. Toen Dewaele Groep hem in 2010 een partnership voorstelde, was hij meteen enthousiast. “Vooral de kans om mijn kennis als syndicus te koppelen aan hun business-model leek me uitdagend. Wij zijn gespecialiseerd in het professioneel beheer van mede-eigendommen. Vanuit de samenwerking met Dewaele zijn we verder gegroeid”, aldus Stefaan Leliaert. De Syndic is met zes kantoren vandaag actief in West- en Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en in Brussel. De beheerportefeuille van residenties en kantoorgebouwen steeg van 60 naar 425.
Vastgoedbelofte van het Jaar
Niet alleen gevestigde waarden, maar ook nieuw aanstormend talent werd in de kijker gezet. Via live stemming kon de sector zo mee haar eigen Vastgoedbelofte van het Jaar kiezen. De drie genomineerden waren: Tim Wouters van Fast Forward uit Antwerpen, Naranjo Decamps van Habicom Vastgoed & Advies uit Mortsel en Mustafa Sak van Sensimmo uit Genk. Uiteindelijk werd Naranjo Decamps de winnaar.Naranjo Decamps werkte een aantal jaar bij vastgoedkantoor Habicom dat twintig jaar geleden werd opgericht. Vorig jaar nam hij samen met een collega de zaak over. “Het bestaande kantoor kreeg een volledige restyling”, vertelt Naranjo. “Als aankoopmakelaar gaan we heel gericht op zoek naar de droomwoning van een klant. Bij de verkoop gaan we verder dan de klassieke bemiddeling. Zo hebben we een eigen styliste die lege panden aankleedt, een fotograaf voor reportages en een aannemer voor advies over renovatie.” In amper één jaar tijd heeft Habicom een belangrijke positie ingenomen op de vastgoedmarkt in de zuidrand van Antwerpen.