Vastgoed

CIB ziet weinig meerwaarde in mobiliteitsscore voor woningen

Het invoeren van een mobiliteitsscore is weinig zinvol en zal nagenoeg geen impact hebben op de vastgoedmarkt. Daarmee reageert de Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen) op het plan van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) om een ‘M-score’ of mobiliteitsscore voor woningen uit te werken en op termijn verplicht te maken. “Wie vandaag een woning koopt, houdt sowieso al rekening met de ligging”, aldus CIB Vlaanderen.

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) werkt aan een ‘M-score’ of mobiliteitsscore voor woningen. Dat is een indicator die aangeeft hoe bereikbaar je woning is. Hoe lager de score, hoe beter de woning bereikbaar is en hoe dichter ze bij belangrijke voorzieningen ligt. CIB Vlaanderen ziet weinig meerwaarde in een dergelijk instrument. Wie vandaag een woning koopt, houdt sowieso rekening met de ligging. Ook de vastgoedmakelaar informeert zijn klanten uitgebreid over de bereikbaarheid en de aanwezigheid van scholen, winkels, ziekenhuizen, ….. De ligging wordt vandaag al meegerekend in de prijs. Het effect van zo’n mobiliteitsscore op de vastgoedmarkt zal dan ook miniem zijn.

Volgens de minister kan de M-score Vlamingen stimuleren om in 'kernversterkende' gebieden te gaan wonen. Ook daar ziet CIB Vlaanderen de mobiliteitsscore zijn doel voorbij schieten. Wie vandaag met zijn kinderen rustiger wil gaan wonen op het platteland, zal zich niet laten afschrikken door een lage M-score. Wil men meer kernversterkend gaan werken, dan bestaan daar andere en betere instrumenten voor.

CIB Vlaanderen vraagt zich bovendien af hoe dit idee spoort met het traject rond de integratie van attesten. Dat werd eerder dit jaar ingezet als gezamenlijk initiatief van minister Schauvliege met viceminister-president Annemie Turtelboom. Dit traject beoogt net om de verkoper met minder attesten op te zadelen, om zo een significante administratieve vereenvoudiging te realiseren. Nieuwe ideeën zoals een verplicht mobiliteitsattest druisen in tegen deze doelstelling. Hetzelfde geldt overigens voor andere recente suggesties rond een verplichte grondsondering bij de verkoop van bouwgronden en een verplicht waterattest. Gezien de volgens de sector zeer beperkte meerwaarde van een mobiliteitsattest moet de doelstelling van administratieve vereenvoudiging hier verder primeren. Als vertegenwoordiger van de vastgoedsector is CIB Vlaanderen absoluut voorstander van het zo correct mogelijk informeren van de koper, maar de regelgeving moet wel zinvol blijven.