Algemeen

CO, de stille moordenaar

De laatste dagen krijgen we weer verschillende nieuwsberichten te lezen over CO-vergiftiging. Heb je al eens stilgestaan bij de risico’s op een CO-vergiftiging wanneer je doorheen jouw woning loopt? In 2014 werden immers minstens 841 mensen in België het slachtoffer van een CO-vergiftiging. Met deze winterprik stijgt het risico op CO opnieuw. De hulpverleningsdiensten vragen je daarom om de nodige voorzorgen te nemen want elke minuut telt …

Hoe komt CO in mijn huis terecht?

CO ontstaat bij een slechte verbranding van alle brandstoffen. Bijvoorbeeld gas, stookolie, hout en pellets zijn brandstoffen die in huis vaak gebruikt worden voor verwarming of warm water. Gebruik je een open haard of een kolenkachel? Verwarm je jouw woning met gas of stookolie? Heb je een gasgeiser? Dan is er ook bij jou thuis een reëel gevaar voor CO-vergiftiging.

Enkele tips

  • Laat je verwarmingstoestellen regelmatig onderhouden en je schoorsteen vegen door een vakman.
  • Wil je in een kamer een bijzetverwarming gebruiken, kies dan voor een elektrisch toestel. Dat kan geen CO veroorzaken.
  • Wie een watergeiser op aardgas (een boiler) in de badkamer heeft hangen, zorgt er best voor dat dit van het type C is. Bij twijfel raadpleeg je best een vakman.

Waarom is CO nu zo gevaarlijk?

Ten eerste is CO kleur-, geur- en smaakloos. Je kan het m.a.w. niet waarnemen. Daarnaast word je, bij wijze van spreken, chemisch gewurgd. CO “duwt” alle zuurstof uit je bloed omdat je bloed 200 keer beter bindt met CO dan met zuurstof.

Wat als er toch CO in huis is?

De eerste symptomen van CO-vergiftiging zijn hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Als je dit ervaart, moet je zo snel mogelijk voor verluchting van de ruimte zorgen. Zet een raam of deur open, verlaat de ruimte en bel 112.

Meer info

www.speelnietmetvuur.be