De totale CO2-uitstoot van het land kan tegen 2030 met 10 tot 12 procent dalen dankzij het gebruik van digitale technologieën in de vier bedrijfssectoren die het meest CO2 uitstoten. Dat is de conclusie van een studie in opdracht van technologiefederatie Agoria.
Dankzij allerhande digitale technologieën kan de uitstoot in de vier meest CO2-intensieve sectoren van het land met 10,4 tot 13,3 megaton CO2 dalen. Het gaat volgens Agoria om 30 procent van de Europese reductiedoelstelling voor ons land. Welk van beide cijfers gerealiseerd wordt, hangt van de van de 'snelheid' van de digitalisering. "De klimaatvraag is een ongeziene Belgische opportuniteit", aldus Agoria-CEO Bart Steukers.
Agoria stelde de studie 'Digital4Climate' op in samenwerking met consultancybedrijf Accenture. De cijfers vloeien voort uit 15 digitale oplossingen in de vier sectoren. Dat zijn industrie, gebouwen, mobiliteit en logistiek en ten vierde de energiesector. In de industrie is er het grootste potentieel dankzij oplossingen als robotisering, proactief onderhoud of meer gebruik van simulaties en analyses, bijvoorbeeld in de machinebouw. Er is voor de sector sprake van een CO2-uitstootreductie van 10 tot 12,3 procent.
De bouwsector kent de grootste CO2-voetafdruk. Via slim gebouwbeheer of meer voorafgaande modellering bij de bouw zelf zou de CO2-uitstoot 8,3 tot 10,8 procent lager kunnen. Bij mobiliteit en logistiek is er sprake van 10,6 tot 14,2 procent reductie via pakweg meer thuiswerk, intelligente verkeerssystemen of autonome schepen op de waterwegen.
Digitalisering kan voorts bijvoorbeeld de productie van hernieuwbare energie verhogen alsook de capaciteit van het elektriciteitsnet. Het digitale kan een "katalysator" zijn voor de groene energietransitie, het laat bijvoorbeeld een flexibel netbeheer toe. Digitale technologie heeft het potentieel om de productie van hernieuwbare energie met ruim 7 procent te verhogen. Vooral bij windenergie is er hier winst mogelijk. Alles samen kan de energiesector volgens de auteurs 12 tot 14,5 procent emissiereductie realiseren.
Klik hier om de resultaten van de studie te bekijken.
Nieuwbouw
CO2-uitstoot België kan 10 procent dalen dankzij digitale technologie
- Bron: Agoria
- 4 mei 2022
Aanbevolen voor jou
Meer over Nieuwbouw
Een huis laten bouwen: hoe je energie kan regelen
15 januari 2025Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
14 januari 2025Ten Brinke en inspire* winnen tender Urkersingel in Rotterdam
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam