Nieuwbouw

CORES Development lanceert eerste gasvrije woonwijk in Diest

CORES Development lanceert eerste gasvrije woonwijk in Diest
CORES De Tuilerie
Afgelopen weekend is CORES Development gestart met de verkoop van de eerste fase van woonproject De Tuilerie, gelegen aan de Turnhoutsebaan, tussen de Demer en het station op de voormalige Desco-site. Het totale woonproject biedt 113 woonunits penthouses met ruime terrassen aan. De eerste fase omvat 78 woonunits, verdeeld over 2 gebouwen, waarvan één gelegen aan de kant van de Demer. De nieuwe woonwijk investeert in duurzame energie door onder andere de integratie van een BEO-veld (boorgat energieopslag). Door de toepassing van deze techniek wordt De Tuilerie de eerste woonwijk in Diest en omgeving die niet langer op het gasnet dient aangesloten te zijn. De Tuilerie is na De Blekerij, eveneens gelegen aan de Turnhoutsebaan, het tweede project van CORES in Diest en bevestigt het vertrouwen van de vastgoedontwikkelaar in de heropwaardering van de stationsomgeving.

De Tuilerie is gelegen aan de Turnhoutsebaan in de stationsomgeving die helemaal opgewaardeerd wordt. Deze nieuwe uitvalsbasis vormt een belangrijke schakel tussen het station en de binnenstad en groeit alsmaar meer uit tot een nieuw kwalitatief stadsdeel.

Het stationsplein wordt verkeersvrij en de straat voor het station verkeersarm. Er komt een nieuw busstation, fietsenstallingen, een ‘kiss & ride’ en een groot parkeerterrein. Maar ook fietspaden - zoals een gloednieuw fietspad langs de Demer - zullen de omgeving verbinden met bestaande fiets- en wandelroutes.

Thomas de Jong, CDO van CORES Development: “Wij geloven volop in het belang van kernversterking in de steden als duurzaam antwoord op onder andere de demografische evoluties en wijzigende mobiliteit. Zo is Diest bijvoorbeeld een belangrijke uitvalsbasis voor pendelaars naar Leuven of Brussel. Met het eerste project in Diest, De Blekerij, deden we al een bijzonder positieve ervaring op in samenwerking met de stad. Want net als hen hebben we dezelfde heropwaardering van de buurt, of zoals wij het noemen: ‘urban happiness’, voor ogen. Diest is een stad met visie en die vooruit wil. Dat vertaalt zich onder meer in de verbinding van de stad met het station. Wij zijn als pionier mee op de kar gesprongen. En met reden, want De Blekerij (het eerste project van CORES Development schuin over het station) bleek een succes! Alle bewoners hebben er intussen hun intrek genomen en uit een algemene bevraging van de bewoners bleek dat De Blekerij over heel de lijn bijzonder goed scoorde. De komst van De Tuilerie en haar nieuwe bewoners zal deze wijk een belangrijke boost geven.”


Duurzame energievoorziening

De Tuilerie wordt een meer dan bijna-energieneutrale (BEN) wijk. BEN-gebouwen gebruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water en halen hun energie uit groene energiebronnen. De BEN-principes worden vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in heel Europa. Éen van deze principes is het behalen van een E-peil van E30 of lager. Het E-peil van De Tuilerie (E20) ligt hier dus ruim onder. CORES Development neemt hier dan ook een echte pioniersrol op en grijpt met deze nieuwe woonwijk de kans om mee de ruimere omgeving te verduurzamen.

Concreet wordt er op de site gewerkt met boorgat energieopslag (BEO) waarbij de thermische bodemcapaciteit wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen en te koelen. De boorgaten hebben een diepte van ongeveer 100 à 150m diep. Samen vormen ze een groot ondergronds opslagvolume, een BEO-veld.

CORES Development lanceert eerste gasvrije woonwijk in Diest

Sophie Deprez, CCO van CORES Development: “In De Tuilerie passen we enkele hernieuwbare energiezuinige alternatieven toe zoals zonnepanelen en een BEO-veld. Deze techniek onttrekt in de winter warmte uit de bodem via een warmtepomp en recupereert de verlaagde bodemtemperatuur in de zomer voor koeling. Hierdoor het gebouw niet op het gasnet dient te worden aangesloten. De appartementen in De Tuilerie worden voorzien zo standaard vloerverwarming met koeling. Deze investering loont ook voor de toekomstige bewoners want dankzij het uitzonderlijk lage E-peil (E20) krijgen ze de eerste 5 jaar een mooi fiscaal voordeel en betalen ze geen onroerende voorheffing. Daarnaast heeft het E-peil ook een positieve invloed op de rente van een lening, doordat bepaalde banken een BEN-krediet aanbieden.”


Wooncomfort in autoluwe wijk

De Architecten NV koos voor een tijdloos ontwerp met sympathieke gevels van grijs-rode baksteen en aangename volumes. De vier gebouwen zijn verbonden door één hoofdas. Via deze nieuw aangelegde weg, met enkele bezoekersparkeerplaatsen bovengronds aan het begin van de site, bereikt u de autoluwe site die reikt tot aan de Demer. Onder de gebouwen is er een ruime, vlot toegankelijke parking voorzien voor de bewoners.

Bij het tuinontwerp wordt er sterk ingezet op een natuurlijke dynamiek tussen de collectieve en privatieve buitenruimte. Verschillende terrassen van de gelijkvloerse appartementen vloeien over in de collectieve groenzones. Daarnaast is er een gemeenschappelijke tuin en een groene speelzone, dat een plek van ontspanning en ontmoeting zal creëren voor jong en oud. Aan de kant van de Demer komt er een parkzone met ligweide. Het ontwerp van de gemeenschappelijke en privatieve tuinen wordt opgemaakt door Avantgarden NV uit Wijnegem. Het openbaar domein wordt voorzien van een kwaliteitsvol ontwerp opgemaakt door Ingenieursbureau France uit Lier.