Nieuwbouw

CRB: verhoog de btw in de bouwsector niet

Het Federaal Planbureau (FPB) heeft op vraag van de sociale partners uit de bouwsector verenigd bij de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) een studie gemaakt over de effecten van een verhoging van de btw op de Belgische economie, en in het bijzonder op de bouwsector.
Het FPB stelt in deze studie vast dat een btw-verhoging met 0,5 procent van het bbp een zeer grote negatieve impact zou hebben op de activiteiten en de werkgelegenheid van de sectoren die gericht zijn op de binnenlandse vraag. De bouwsector zou bij zo'n algemene btw-verhoging de zwaarst getroffen sector zijn op het vlak van werkgelegenheid (-1,07%) en één van de sterkst getroffen sectoren op het vlak van productievolume (-0,51%) in vergelijking met het referentiescenario van de middelangetermijnprojectie van het FPB.

Een algemene btw-verhoging heeft een rechtstreekse impact op het prijsniveau en veroorzaakt zo een spiraal van prijsstijgingen en loonsverhogingen die zichzelf in stand houdt via de groei van de loonkosten per eenheid product. De gestegen loonkosten zorgen voor een aanzienlijk banenverlies en dit vooral bij de arbeidsintensieve sectoren. Door het banenverlies gaat de binnenlandse koopkracht achteruit. Dit verlies aan koopkracht heeft vooral een negatief effect op de sectoren die afhankelijk zijn van de binnenlandse vraag. Uit de cijfers hierboven blijkt duidelijk dat de bouwsector als arbeidsintensieve sector die vooral gericht is op de binnenlandse vraag door een btw-verhoging dubbel getroffen wordt.

Een verhoging van de btw-tarieven in de bouw is, gezien de resultaten van de studie van het FPB, totaal uit den boze. Ze zou contraproductief blijken ten aanzien van tal van doelstellingen (relance van de bouwactiviteit, kwalitatief antwoord op de woningbehoeften, renovatie van het woningenbestand, vermindering van de CO2-uitstoot enz.) en zal daarenboven alleen maar leiden tot een verlies van koopkracht, een verschuiving naar meer zwartwerk, een toename van de sociale dumping en bijgevolg gemiste inkomsten voor de staat.

Om de woningbouw en -renovatie betaalbaar te houden, de tewerkstelling in de bouw te ondersteunen, en het zwartwerk en de sociale dumping te bestrijden, vragen de sociale partners van de bouwsector, vertegenwoordigd in de bijzondere raadgevende commissie voor het Bouwbedrijf van de CRB, bijgevolg met aandrang om de btw in de bouwsector niet te verhogen. Bovendien stellen ze vast dat een btw-verlaging voor de bouwsector a contrario duidelijk de voorkeur zou moeten genieten in het kader van een beleid dat tal van voordelen zou opleveren.