Nieuwbouw

Cadiz revitaliseert noordelijke as van de Antwerpse wijk Eilandje

Projectontwikkelaars Builprom en Cores Development stellen vandaag hun project Cadiz voor op het Eilandje in Antwerpen. Het oud douanegebouw in de Cadixwijk zal er plaats maken voor een modern en ingenieus woonconcept van maar liefst 40.000 m² oppervlakte om te wonen, te werken, te (ver)zorgen en te ontspannen. ‘Cadiz’ is de katalysator voor de opwaardering van de Cadixwijk tot een volwaardig stadsdeel, wie er wil wonen moet snel zijn, reeds 80% van de appartementen is gereserveerd. Op 2 en 3 juni organiseren de promotoren een infoweekend voor bewoners en geïnteresseerden.

Vandaag wordt Cadiz officieel voorgesteld, het ambitieus reconversieproject op de site van het oud douanegebouw in de Cadixwijk in Antwerpen Builprom en stadskernontwikkelaar Cores Development ontwikkelen er vier architecturale torens van acht verdiepingen hoog. Ze worden met elkaar verbonden door een sokkel van drie bouwlagen waarin ruimte is voor een woonzorgcentrum, kantoren, horeca, sport- en ontspanningsruimten en een volwaardige supermarkt. De onderhandelingen met de toekomstige exploitanten zitten in een eindfase. Tussen de vier torens met betaalbare appartementen wordt een groen binnenplein aangelegd dat enkel toegankelijk is voor de bewoners. Ondergronds komt er een ruime parking. Het project, waarvan de naam verwijst naar de Spaanse havenstad Cádiz, is van de hand van Polo Architects en META Architectuurbureau.



Cadiz zal de skyline van de Cadixwijk bepalen
Medio 2015 zullen de eerste bewoners in hun appartementen intrekken. De bouwvergunning is ondertussen afgeleverd. Onder druk van het massale aantal info-aanvragen, beslisten de promotoren een drietal weken geleden de eerste geïnteresseerden uit te nodigen. Op dit ogenblik werden reeds voor 154 van de 184 appartementen de documenten ondertekend. Met een budget tussen de 129.000 en de 279.500 euro exclusief kosten, kan je al een toekomstig bewoner worden van een respectievelijk een, twee of drie slaapkamerappartement in Cadiz. Voor een penthouse is dit vanaf 304.500 euro. Peter Leyssens, gedelegeerd bestuurder van Cores Development: “Betaalbare en duurzame appartementen met interessante architectuur op een locatie met potentieel, lokken traditioneel veel interesse uit, maar in het geval van Cadiz mogen we toch van een uitzonderlijke interessegraad spreken .Ondanks het crisisgevoel investeren de mensen nog steeds in uniek vastgoed.” De prijzen vertegenwoordigen de vastgoedwaarde in de Cadixwijk op dit ogenblik en werden niet artificieel berekend op basis van toekomstige meerwaarde of huurrendement. Zo draagt Cores Development actief bij tot het gezond houden van de Vlaamse vastgoedmarkt.

De wooneenheden hebben een, twee of drie slaapkamers, een ruime living en grote terrassen. Omdat de draagstructuur van het gebouw op de gevel rust, kunnen meerdere wooneenheden worden samengevoegd en is de gewenste woonoppervlakte flexibel moduleerbaar. Op de derde verdieping en bij de penthouses zijn extra ruime terrassen voorzien van 65 tot 225 m². Door de ingenieuze inplanting van de gebouwen hebben de appartementen van Cadiz stuk voor stuk een indrukwekkend zicht op de Schelde, het zes kilometer lange Kattendijkdok, het Kempisch dok, het historisch stadscentrum of de rustige binnentuin. Cadiz zal de skyline aan de noordzijde van het Eilandje markant afzomen.

De vroegere douaneparking zal zich ontpoppen tot een groen plein dat van de Napelsstraat tot aan de dokrand van het Kattendijkdok loopt en anderhalve keer groter wordt dan de Groenplaats. Beroepsantwerpenaar en Eilandje-kenner Tanguy Ottomer: "Je voelt dat de Cadixwijk gaat boomen. De wijk wordt geherwaardeerd met een prachtig groen plein waarboven Cadiz, als uniek woonproject, de skyline bepaalt. De tramlijn wordt doorgetrokken om bezoekers naar het Red Star Line museum te voeren. De Montevideo-pakhuizen worden omgebouwd tot een interessant complex waar horeca, fitness en een filmtheater onderdak vinden en naast Park Spoor Noord komt er een gloednieuw park ‘Droogdokken’ bij. En vergeten we de zwembadboot niet die vanaf augustus in het Kattendijkdok zal liggen. Kortom: we staan aan de vooravond van een boeiende periode in de Antwerpse geschiedenis.”



Cádiz, ooit de belangrijkste aanvoerhaven van specerijen
De Cadixwijk op het Eilandje, de oudste havensite van Antwerpen, had officieel geen naam. De bewoners noemden deze wijk oorspronkelijk ‘het Geel Kwartier’ naar de huizen in gele baksteen. Later werd de wijk ‘Cadixwijk’ genoemd naar de Cadixstraat, die centraal in de wijk ligt. Cadix is een verbastering van Cádiz, de Spaanse havenstad die voor Antwerpen ooit de belangrijkste aanvoerhaven was voor de handel in specerijen. Net als Cádiz ligt de Cadixwijk op een schiereiland dat hier door de omliggende dokken gevormd wordt. Dat verklaart meteen waarom Builprom en Cores Development hun ambitieuze project ‘Cadiz’ gedoopt hebben.

‘Assisted Living’ voor zelfstandige babyboomers
‘Assisted Living’, het woonconcept dat à la carte meegroeit met de behoeften van de bewoners, wordt als optie aangeboden in ‘Cadiz’. Wie dat wenst, kan op die manier zijn appartement ‘levensbestendig’ uitrusten. Cores Development beantwoordt daarmee aan de wensen van de babyboomgeneratie die zo lang mogelijk zelfstandig wil wonen in de eigen leefomgeving, maar met ‘à la carte’ professionele hulp binnen handbereik dankzij op maat gesneden zorg- en comfortpakketten. Cores Development werkt hiervoor samen met Assist, een professionele partner, die kan bogen op een jarenlange expertise in deze branche. “Het realiseren van zelfstandig wonen belooft één van de belangrijkste trends op de woonmarkt van de toekomst te worden. Met Cadiz willen we niet alleen jonge gezinnen aantrekken, maar ook alleenstaanden en actieve 60-plussers”, aldus Peter Leyssens.

Op 2 en 3 juni vindt een infoweekend plaats in het douanegebouw. Bezoekers krijgen de plannen van de bouw te zien en op een mini-beurs zal een modelwoning en het plein worden tentoongesteld.
Tevens wordt de wisselwerking tussen het project en de ontwikkeling van de buurt op een originele manier voorgesteld in samenwerking met Tanguy Ottomer.