Energie

Campagne klaagt sjoemelstroom door greenwashing praktijken aan

Campagne klaagt sjoemelstroom door greenwashing praktijken aan
Met een opvallende campagne (#stopsjoemelstroom) tegen misleidende greenwashing praktijken wil Pieterjan Verhaeghen van Bolt de discussie rond de garanties van oorsprong op scherp stellen. “90% van de groene elektriciteitscontracten helpt de vergroening van Vlaanderen niet vooruit: het is sjoemelstroom. Energieleveranciers wassen grijze energie groen door de aankoop van bijvoorbeeld spotgoedkope IJslandse garanties van oorsprong zonder de bijhorende stroom.” Telkens iemand het campagnefilmpje deelt, koopt Bolt een garantie van oorsprong en brengt deze terug naar IJsland, waar de certificaten thuishoren.

1 euro per huishouden wast grijze stroom groen

Alle energie in IJsland is groen. Het land heeft in de jaren 70 resoluut voor hernieuwbare geothermie gekozen en het eiland bulkt van de aardwarmte. Producenten zitten er op een hoop garanties van oorsprong die ze bijvoorbeeld verkopen aan Belgische energieleveranciers. Die gebruiken deze certificaten om hun grijze stroom groen te wassen, want enkel de certificaten en niet de groene stroom komen naar België.

“Greenwashing is spotgoedkoop. Het kost malafide leveranciers slechts 1 euro per Belgische huishouden per jaar om grijze stroom als groen te verkopen. Dit moet transparanter. Garanties van oorsprong en de hieraan verbonden stroom moeten samen blijven. Bewuste consumenten hebben recht op groene traceerbaarheid”, zegt Pieterjan Verhaeghen.


Verhaeghen wil het debat rond sjoemelstroom en de regelgeving rond groenestroomcertificaten aanzwengelen.

“We moeten stoppen met de mensen om de tuin te leiden. Er ligt geen dikke elektriciteitskabel van 2000 km tussen IJsland en België die hun groene stroom naar hier brengt. Het toelaten van het loskoppelen van certificaten en de eigenlijke groene stroom moet worden afgeschaft.”


De koppeling van garanties van oorsprong aan grijze stroom geeft de consumenten een vals gevoel bij te dragen en vertraagt zo de energietransitie naar groen in België.

“Garanties van oorsprong maken de Belgische energieleveranciers lui in het zoeken naar groene energie van bij ons. Het is makkelijker om een goedkoop labeltje in het buitenland te kopen en je zo 'groen' te profileren.”


De VREG (de Vlaamse Energieregulator) gaf in een artikel op VRT NWS aan dat ze het betreurt dat het systeem van garanties van oorsprong in vraag wordt gesteld en zegt er voor in te staan dat groene contracten ook echt groen zijn. Pieterjan Verhaeghen is het hier niet mee eens: “Het systeem is een eerste stap in de juiste richting. We moeten het systeem wel in vraag durven stellen, want het komt de transitie naar groen hier in Vlaanderen niet ten goede.”

Per share gaat een garantie van oorsprong terug naar IJsland

Bolt lanceert vanaf vandaag een opvallende campagne op sociale media: per keer dat het campagnefilmpje wordt gedeeld op Facebook of Twitter koopt Bolt garanties van oorsprong uit IJsland op en brengt deze terug naar IJsland waar ze thuishoren.

Bolt heeft natuurlijk niets tegen het IJslandse energiebeleid: “Wel integendeel. We moeten opkijken naar landen zoals IJsland waar het volledig elektriciteitsnet groen is. We vinden het voornamelijk belangrijk dat groen opgewekte stroom en de bijhorende certificaten samen blijven.”

Dit is de oplossing

“Mensen worden letterlijk om de tuin geleid. Wie eerlijk is, weet gewoon dat het systeem niet volledig klopt. Wij willen dat het verboden wordt om contracten als groen te omschrijven door de aankoop van garanties van oorsprong uit het buitenland.”


Bolt pleit ervoor dat de regels rond het koppelen van garanties van oorsprong en grijze energie transparanter wordt. Concreet wil Bolt terminologie als ‘groen’, ‘eco’, ‘bio’, ‘duurzaam’ en varianten laten verbieden in de naamgeving en marketing van energieleveranciers die sjoemelstroom aanbieden.

Voor de volledigheid: wie bij Bolt energie koopt, is zeker van de oorsprong. De energie komt van een zelfgekozen, lokale groene leverancier. “Wij staan in voor zowel de eigenlijke groene stroom als de garanties van oorsprong”, garandeert Verhaeghen. Bolt staat voor een model waarbij bewuste consumenten niet langer kiezen voor een leverancier, maar rechtstreeks zelf hun producent van lokale, groene energie kiezen.

Doe zelf de check

Consumenten kunnen makkelijk zelf nagaan of hun contract écht groen is, of dat ze eigenlijk grijze sjoemelstroom kopen.

Op de herkomstvergelijker van de VREG kan je nagaan hoe je leverancier zijn ‘groene’ stroom legitimeert. Als je daar naar het land van oorsprong kijkt en je ziet er bijvoorbeeld ‘IJsland’ of 'Noorwegen' staan, dan weet je dat je bedot wordt.