Een recente, ultramoderne nieuwbouwvilla, strak wit pleisterwerk en grote raampartijen: alles om zorgeloos en comfortabel te kunnen wonen. Zo dachten ook de eigenaars toen ze er 7 jaar geleden introkken. Helaas moesten ze al snel op zoek naar de juiste ingreep om het op warme dagen binnenshuis toch aangenaam fris te houden. Binnen genieten ze dan wel van veel daglicht, maar pal op de zuidkant vangen de grote ramen helaas ook de volle zon én de warmte die daarmee gepaard gaat.
Aan doekzonwering dachten de eigenaars wel al bij de bouw van hun woning, maar uiteindelijk lieten ze zich dat afraden uit schrik voor een povere windbestendigheid bij de grote oppervlakken. Het zonwerend glas zou de zon wel voldoende weren, werd hen voorgehouden. Dat bleek al snel niet het geval en ook andere ingrepen (binnengordijnen, zonwerende folie op het glas, …) boden geen soelaas. En dus kwamen ze vorig jaar uiteindelijk toch terug bij doekzonwering uit.
“Enige probleem,” herinnert installateur Luc Boonen zich de vraag waarmee de eigenaars bij hem kwamen aankloppen, “waren de smalle raamprofielen van de minimal windows. Van de bestaande doekzonwering op de markt zouden de zijgeleiders sowieso voor het glas uit komen, en dat had voor deze woning echt zonde geweest. Met amper 2 cm zichtbaar raamprofiel, waren de klassieke Renson Fixscreens (met zijgeleiders van 3,5 cm breed) in dit geval geen optie geweest. De ‘Fixscreen Minimal’ met z’n 2 cm brede zijgeleiders kwam hier dus als geroepen. Met de doekkast en zijgeleiders in dezelfde kleur structuurlak afgewerkt, dankzij de schroefloze geleiders en een kleinere onderlat, valt de voorgemonteerde doekzonwering hier zelfs amper nog op. Voor na-installatie op strakke woningen met ‘minimal windows’ is dit dan ook het gat in de markt, met een minimale impact op de woning en de architectuur. Zeker voor grote ramen, aangezien je met een kleinere doekkast toch die grotere oppervlakken kan coveren.”
“Niet alleen qua look&feel, maar ook op het vlak van installatie betekent deze nieuwe Fixscreen een flinke stap voorwaarts,” geeft Luc Boonen nog mee. “Hiermee kunnen we de doekkast perfect apart bevestigen vooraleer de geleiders op hun plaats te monteren. Dat je ook de nieuwe onderlat voortaan ter plaatse kan (de)monteren scheelt een pak in het gewicht bij installatie van grote screens.”
De eigenaars merken dankzij hun keuze voor doekzonwering in ieder geval ook echt een verschil in huis. “Van zodra de zon nu op het raam schijnt, laten ze de doekzonwering neer. En daarmee blijft het er zelfs op hete zomerdagen aangenaam in huis. “Om dan nog maar te zwijgen van het grote voordeel dat je dankzij de transparantie steeds het zicht naar buiten blijft behouden,” besluiten ze.
Meer over Zonwering
Wapen jezelf voor de volgende hete zomer
21 oktober 2024Te warm in huis? 6 tips om je woning koel te houden
12 augustus 2024Zijn rolluiken een alles in één oplossing?
30 juli 2024Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam