Context
De villa van het echtpaar De Beir-Monballiu bevindt zich in de badplaats Knokke, in de provincie West-Vlaanderen. Ze ligt op een steenworp afstand van de Noordzee zodat de eigenaren en hun gasten van de zeelucht kunnen genieten in hun tuin waarboven de meeuwen regelmatig van zich laten horen terwijl ze zich laten meevoeren door de zeewind. Het bedrijf “Alu Verschueren” heeft dit huis in 2014 volledig verbouwd. Op het eerste gezicht is het een eenvoudige mix van hedendaagse architecturale bouwstijlen, maar ze wilden vooral het paviljoen zo goed mogelijk integreren in de natuurlijke omgeving. De villa heeft 4 kamers, waaronder een grote suite met een dressing en een eigen badkamer. De andere 3 kamers hebben ook een eigen badkamer, en gasten kunnen ook heerlijk ontspannen in de wellnessruimte met spa. Op het grote terras-balkon kunnen de eigenaren van het huis genieten van een aangenaam rustmomentje met een uniek uitzicht over de hele tuin. Er is zelfs een lift geïnstalleerd zodat wijnliefhebbers kunnen afdalen naar de kelder waar een speciale bodega is ingericht.Klant
Bouwbedrijf “Alu Verschueren” is gevestigd in de Vlaamse gemeente Sint-Niklaas. Zij werken al een aantal jaren aan renovatieprojecten van bijzondere woningen. Het bedrijf heeft ook gewerkt aan projecten voor detailhandel en de tertiaire sector (kantoren), evenals flatgebouwen in het stadscentrum.Voor dit project gaf Joris Verschueren, directeur van het bedrijf, aan dat de eigenaren van de woning de typische “Knokke-stijl” wilden behouden, maar dat ze een moderne touch wilden toevoegen door grote maar zeer minimalistische ramen toe te voegen.
Het bureau “Luc de Beir + Architecten” wordt al sinds 1999 gekenmerkt door twee kernwaarden: innovatie en creativiteit. Dit architectenbureau is gevestigd in Knokke en werkt regelmatig aan architecturale projecten voor residentiële gebouwen (privégebouwen of -villa’s). De professionals van “Luc de Beir + Architecten” werken onophoudelijk om functionaliteit en esthetiek met elkaar te verenigen in woningen. Ze bieden hun klanten plekken die zijn ondergedompeld in elegantie en een hedendaagse bouwstijl. Het bedrijf houdt zich ook bezig met interieurontwerp, op die manier kunnen zij alle aspecten van een bouwproject op zich nemen.
Problematiek
De architecten begrepen de complexiteit van dit project vanwege de bijzonder gevoelige geografische situatie en de talloze windstoten die typisch zijn voor West-Vlaanderen. De eigenaren wilden zoveel mogelijk lichtinval in de villa, en dit kon enkel worden bereikt met grote erkerramen. Er moest dus worden gekozen voor raamprofielen die bestand zijn tegen sterke windstoten. Bovendien vroegen de architecten van het bouwbedrijf zich ook af hoe ze aan de visuele eisen zouden voldoen, namelijk dat de ramen zo goed mogelijk in de omgeving zouden opgaan, maar tegelijk ook zouden zorgen voor een onberispelijke thermische isolatie. De professionals van bureau “Luc de Beir + Architecten” hebben antwoorden moeten vinden op allerlei vragen zodat zij aan de bouwdoelstellingen konden voldoen.Doelstellingen
Allereerst was het absoluut noodzakelijk dat de venstersystemen voor de erkerramen en andere ramen van de villa bestand waren tegen windstoten die soms kunnen oplopen tot 100 km/u. Bovendien moest de gekozen oplossing ook rekening houden met thermische isolatie. De temperaturen in Knokke kunnen erg laag zijn in de winter en de vochtigheidsgraad kan erg oplopen, dat is kenmerkend voor dit gebied dat grenst aan de Noordzee. Verder was het ook belangrijk om de uitstraling van de omgeving te respecteren. Ten slotte zijn er ook tal van Belgische wetten waaraan de eigenaren van villa’s zich moeten houden op gebied van esthetiek en design.Oplossing
In het licht van al deze beperkingen en rekening houdend met de behoeften van de klant, kwamen de experts van Sapa op de proppen met oplossingen uit het Artline-schuifsystemengamma die het best pasten bij dit project. Dankzij het harmonieuze ontwerp van deze oplossingen uit het Artline-gamma, zorgen deze profielen voor een naadloze overgang van de omgeving buiten naar het interieur van het huis. De experts van Sapa hebben zowel op de eerste verdieping als op de begane grond, waar er grote erkerramen waren geïnstalleerd, de Artline-systemen geïnstalleerd om de visuele impact van het timmerwerk te minimaliseren en de transparantie te optimaliseren.Het Artline-gamma van Sapa wordt gekenmerkt door een zeer minimalistisch ontwerp waardoor de producten echte oplossingen zijn die perfect passen in de architecturale omgeving van woonhuizen. Bovendien kunnen de Artline-systemen worden gebruikt voor grote schuiframen aangezien zij een gewicht tot 500 kg kunnen dragen voor een maximale hoogte van 3,5 meter. Daarom zegt Joris Verschueren dat ze “vanwege de grote vensters een grote kraan hebben moeten gebruiken om de ramen te plaatsen. Omdat veel van de onderen bovenprofielen van de vensters werden verborgen in de vloer of het plafond, bleek de plaatsing van de ramen een erg complexe klus.” We willen nog even opmerken dat Sapa ook een Artline XL-oplossing aanbiedt voor een hoogte tot 4,5 m, een vleugelgewicht van 700 kg en een stijl van 38 mm. De luchtdichtheid is klasse 4, de waterbestendigheid is 600 Pa en de windbestendigheid is categorie C3 (veiligheid van 1/300 - 1200 Pa - 1800 Pa).
De combinatie van de uitzonderlijk grote schuiframen op de begane grond en de bijna onzichtbare aluminium profielen heeft ervoor gezorgd dat de woonkamer of keuken wordt ondergedompeld in natuurlijk licht.
Wat de thermische isolatie betreft, beschikken de oplossingen van het Artline-gamma over een technologie die niet alleen unieke energiebesparingen kan opleveren, maar ook een erg belangrijke akoestische isolatie biedt. Ook het beveiligingsaspect van het Artline-gamma is niet onbelangrijk, want deze ramen zijn uitgerust met een anti-inbraaksysteem.
De schuiframen kunnen gemotoriseerd worden geopend tot 15 cm, de rest gebeurt handmatig. Het Artline-gamma houdt dus rekening met gebruikerservaringen waardoor het gemakkelijk in gebruik is maar u toch een grotere controle heeft over de opening van de schuifsystemen in de villa.
Resultaten
De twee projectpartners, architectenbureau “Luc De Beir + Architecten” en bouwbedrijf “Alu Verschueren”, zijn het erover eens: “alle details die tijdens de werken werden toegevoegd, moesten niet alleen technisch gebruikt kunnen worden, ze moesten ook voldoen aan de ontwerpcriteria. En dat ging perfect”.Sinds het echtpaar De Beir-Monballiu in 2017 in de villa is getrokken, hebben ze gemerkt dat de Artline-schuifsystemen van Sapa helemaal aan hun verwachtingen voldoen, zowel op gebied van prestaties als op gebied van thermische isolatie. Deze systemen stoten namelijk aanzienlijk minder CO2 uit. De architecten van het project houden voortdurend rekening met de bescherming van het milieu en willen ervoor zorgen dat de woningen steeds milieuvriendelijker worden. Ze hebben dan ook kunnen vaststellen dat de oplossingen van Sapa perfect passen in deze filosofie. In deze oplossingen is slechts 26 of 38 mm aluminium zichtbaar op de raamstijlen, ze zijn water- en luchtlicht, en hebben een windbestendigheid van E750-4-C3.
Wat de natuurlijke lichtinval betreft, hebben de systemen van het Artline-gamma een transparantie tot 98%.
Tot slot is de veiligheid een van de grootste bezorgdheden van huiseigenaren. De bewoners van dit huis waren helemaal tevreden over de producten van het Artlinegamma die zijn uitgerust met een technologisch geavanceerd anti-inbraaksysteem.