De vakantieparkengroep Center Parcs Europe overweegt de bouw van extra vestigingen in Frankrijk en Duitsland. Dat zei directievoorzitter Christophe Jeannest in de marge van een persconferentie over de resultaten over het boekjaar 2005/2006. Center Parcs opent volgend jaar overigens al een park nabij Reims en mikt daarvoor ook voor het eerst voluit op franstalige Belgische bezoekers.
Center Parcs Europe, een dochter van het Franse beursgenoteerde toerismeconcern Pierre & Vacances, telt 16 parken, waaronder Erperheide in Peer en de Vossemeren in Lommel. Na enkele jaren van dalende omzet realiseerde de groep in het boekjaar 2005/2006, dat eind september eindigde, een omzetgroei van 2,3 procent tot 515,8 miljoen euro. De bedrijfswinst steeg van 30,5 tot 39,5 miljoen euro dankzij 15 miljoen euro besparingen en herstructureringen. Dat leidde binnen de groep tot 48 ontslagen op een totaal van zowat 9.500, een pak minder dan eerder aangekondigd. Hoeveel banen verloren gingen in Belgie kon Jeannest niet zeggen.
In de Vossemeren werd zowat 1 miljoen euro geinvesteerd en voor Erperheide wordt weldra grootser nieuws aangekondigd, gaf Jeannest aan. Details wou hij niet geven.
De groep investeerde ook in totaal 12 miljoen euro in verfraaiingen en nieuwigheden in de parken Port Zélande in Nederland en Hochsauerland in Duitsland. Ook in het Franse Les Bois Francs werd 12 miljoen euro gepompt, onder meer voor de bouw van ruim 200 nieuwe 'cottages' of vakantiebungalows.
Maar Center Parcs Europe, de absolute marktleider in Europa voor vakanties in bungalowparken, werkt vooral aan twee nieuwe vestigingen in Frankrijk. Begin juli 2007 opent het park du lac d'Ailette in Picardië, dat 840 bungalows zal tellen. Het park kost 250 miljoen euro en ligt op zowat 30 km van Reims. Center Parcs mikt vooral voor dit park ook op Brusselse en Waalse bezoekers, en start daarvoor in januari voor het eerst een reclamecampagne in het franstalige landsgedeelte, zegt commercieel directeur Paul Sies.
Bovendien zal het park ook een 'convention center' over 3.500 m2 omvatten, waarbij ook de ligging op een uur rijden van Frankrijk's grootste luchthaven, Roissy-Charles de Gaulle, zal worden uitgespeeld. Center Parcs hoopt hiermee businessklanten af te snoepen van het Disneyland Resort Parijs, dat ook meeting- en conventiezalen biedt. 'We hebben hier grote ambities', geeft Jeannest toe.
Daarnaast wordt in 2010 nog een Frans park, Domaine de Harcholins, opgeleverd in de buurt van Strasbourg. Met die nieuwbouw, die het totale aantal vestigingen in Frankrijk op vier brengt, is een investering van 220 miljoen euro gemoeid.
De investeringen voor de nieuwe parken worden evenwel niet gedragen door Center Parcs Europe zelf. De groep verkoopt namelijk traditiegetrouw de cottages aan individuele investeerders, die op hun beurt de uitbating tegen vergoeding overlaten aan Center Parcs Europe. Jeannest merkt op dat voor het park nabij Reims alle cottages al een jaar zijn verkocht. De verkoop van de vakantiehuisjes in het Domaine de Harcholins is in oktober gestart. 'Daar zijn er al een vijftigtal de deur uit', zegt Jeannest.
Ook de financiering van het centrale gebouw van de parken, dat het subtropische zwemgedeelte, winkels en horecavestigingen omvat, wordt via een sale-en-lease-back-operatie geregeld.
Maar Jeannest denkt al luidop aan verdere groei, waarbij in eerste instantie vooral zal worden gekeken naar Duitsland, waar de groep al vier parken heeft, en naar zuidelijk Frankrijk.
'Ik denk dat er in continentaal Europa plaats is voor nog minstens drie Center Parcs-vestigingen, waarvan twee in Duitsland en een in Frankrijk', zegt Jeannest. Voor Duitsland denkt hij vooral aan de regio Beieren, en voor Frankrijk eerder richting Lyon. 'Voor Spanje weet ik het nog niet goed', voegt hij er aan toe. Scandinavie is minder waarschijnlijk omdat daar eerder goedkope vliegvakanties naar de zon de voorkeur krijgen.
De groep telt intussen al zowat 10.400 vakantiehuisjes, die het voorbije boekjaar 3,1 miljoen bezoekers trokken. De bezettingsgraad van de cottages bedroeg in de regio Belgie-Nederland-Duitsland gemiddeld 78,5 procent, een stijging van 2 procentpunt. In Frankrijk was die bezettingsgraad nog een heel stuk hoger.
Zowat 42 procent van de bezoekers van Center Parcs komt uit Nederland. Duitsland is goed voor 25 procent, Frankrijk voor 19 procent en Belgie voor 12 procent.
Het moederbedrijf Pierre & Vacances haalde het vorige boekjaar een omzet van 1,41 miljard euro. De andere toerismemerken van de groep droegen daartoe 480 miljoen bij, en de afdeling vastgoedontwikkeling 418 miljoen.
Bedrijfsnieuws
Center Parcs zoekt uitbreiding in Frankrijk en Duitsland
- Bron: De Tijd
- 13 december 2006
Aanbevolen voor jou
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam