Verhuizen

Checklist voor ná het verhuizen

Checklist voor ná het verhuizen
Het kostte wellicht wat bloed, zweet en tranen maar het is zover: je bent verhuisd. Wat zijn de belangrijkste taken om af te vinken nu je verhuizing erop zit? We zetten vijf tips op een rij, waaronder het plaatsen van een slim alarmsysteem.

1. Hou brand buiten de deur

Natuurlijk wil je zo veilig mogelijk wonen in je nieuwe huis. Daarom is periodiek onderhoud noodzakelijk. Beschikt je nieuwe woning over een open haard of houtkachel? Zorg dan dat je deze minstens één keer per jaar professioneel laat vegen. Zo voorkom je een schoorsteenbrand. Voor dit klusje kun je een schoorsteenveger inschakelen.

Heb je een cv-installatie? Laat deze dan door een loodgieter of gespecialiseerde vakman inspecteren. Je cv-ketel heeft elke één tot drie jaar een onderhoudsbeurt nodig. Ook als de ketel nieuw is. Als je te lang met dit onderhoud wacht, heb je meer kans op storingen, lekkages, brandgevaar of koolmonoxidevergiftiging in huis.

2. Maak je huis inbraakproof

Zorg dat er ook iemand over je nieuwe huis waakt als je er niet bent. Je bezittingen wil je immers goed beschermen. Als je kiest voor een slim alarmsysteem is je woning dag en nacht aangesloten op een virtuele alarmcentrale. Kortom, 24/7 beveiliging.

Daarnaast is een intelligent alarm vaak huisdiervriendelijk en kan het je ook waarschuwen als er brand in huis uitbreekt. Je kunt het alarm naar wens uitbreiden, bijvoorbeeld met draadloze beveiligingscamera's of lekkagemelders.

3. Geef je nieuwe adres door

Heb je je nieuwe adres nog niet doorgegeven aan de gemeente? Zorg dan dat je dit uiterlijk vijf dagen na je verhuizing doet. Je kunt je adres makkelijk online wijzigen via de website van de gemeente. Je hoeft je nieuwe woonadres alleen door te geven aan de gemeente waar je nu woont. Vergeet ook niet om je huidige woonverzekeraar op de hoogte te stellen van je verhuizing.

4. Breng spullen die je geleend hebt terug

Heb je een boormachine of andere klusapparatuur gehuurd? Of verhuisdozen van een verhuisbedrijf geleend? Dan is dit de tijd om ze terug te brengen. Contacteer het verhuurbedrijf om een afspraak in te plannen. Dat ruimt niet alleen op, maar zo voorkom je ook dat je eventuele extra kosten moet betalen.

5. Stuur verhuiskaarten

Tot slot: stuur vrienden, familie en collega’s een kaartje om aan te kondigen dat je verhuisd bent! Bepaal hoeveel mensen je een kaart wil sturen en stel de adressenlijst samen. In boekhandels en bij het postkantoor vind je allerlei (blanco) verhuiskaartjes. Natuurlijk kun je ze ook online bestellen of zelf maken. Zorg in ieder geval dat het volgende op je verhuiskaartje staat: je nieuwe adres, de verhuisdatum, je telefoonnummer en e-mail, en de eventuele datum van je online (of coronaproof) housewarming.