De voorbije jaren doken er in België her en der al enkele bouwprojecten op die met circulaire beton worden gebouwd. Maar daarbij stelt zich steeds één groot probleem: voor elk project moet de gerecycleerde beton telkens opnieuw getest en goedgekeurd worden. En die beton mag dan ook alleen voor dat specifieke project worden gebruikt. Precies die omslachtige en tijdrovende procedure mag nu in de prullenmand. De Mechelse producent Jacobs Beton heeft als eerste betoncentrale in ons land de algemene Benor-goedkeuring gekregen voor de productie van zijn circulaire beton.
Het groene beton belooft bovendien van gelijkwaardige kwaliteit te zijn als de gebruikelijke standaard. Zowel naar stevigheid als naar gebruiksgemak en materiële duurzaamheid toe, doet het niet onder voor de klassieke alternatieven.
7.500 kilometer zwaar transport uitgespaard
De eerste gebouwen met deze nieuwe circulaire BENOR-beton zijn momenteel in opbouw in Mechelen. De gebouwen van de toekomstige Mechelse woonwijk Komet zullen voor 30 procent uit beton met gerecycleerde betongranulaten bestaan, goed voor zo’n 5.000 kubieke meter.De partners die samen met Jacobs Beton het project mogelijk hebben gemaakt zijn de projectontwikkelaar Revive, studiebureau VK Architects & Engineers en aannemer Democo. De ontwerpen van de Komet-wijk zijn van de hand van de architectenbureaus Binst Architects en Areal Architecten.
Antwoord op COP 26
Dat het Mechelse vastgoedproject met deze duurzame innovatie op de proppen komt, mag eigenlijk niet verrassen. De projectontwikkelaar Revive beloofde enkele jaren geleden al dat Komet de duurzaamste wijk van Mechelen zou worden. Naast deze circulaire beton, voorzien de plannen ook meer dan 2.000 vierkante meter zonnepanelen en 15.000 vierkante meter groen, én worden alle 320 woningen en appartementen verwarmd zónder fossiele brandstoffen, met behulp van warmtepompen.De partners van het bouwproject zien in hun gerecycleerde beton ook een sterk antwoord op de recente klimaattop (COP26) in Glasgow.
De nieuwe woonwijk is momenteel nog in volle opbouw. De eerste van de drie bouwfases – goed voor zo’n 128 wooneenheden – is tegen eind 2022 achter de rug. De tweede bouwfase start rond de zomer.