Wat houdt compact bouwen precies in?
De compactheid van een woning is de verhouding tussen het “beschermde volume” en de “warmteverliesoppervlakte”. Hieronder wat dit juist betekent- Beschermde volume: het zogenaamde beschermde volume is het deel in huis waar we een binnenklimaat wensen. Denk hierbij aan de keuken, het salon en de slaapkamer.
- Warmteverliesoppervlakte: de totale ‘vrije’ oppervlakte aan de buitenkant van de woning langs waar warmte verloren gaat. Voorbeelden zijn de gevels, ramen, deuren en het dak.
De compactheid is de verhouding tussen deze twee waarden. Hoe kleiner de warmteverliesoppervlakte, hoe compacter de woning. De compactheid heeft dus een grote invloed op de energiezuinigheid van je toekomstige woning en dus zeker iets om rekening mee te houden. Nadenken over compact bouwen gebeurt nog voor er over de isolatie wordt nagedacht.
Hoe compact bouwen?
De compactheid van je gebouw wordt bepaald door twee factoren:- De vorm van het gebouw: een gebouw in een kubus is het meest geschikt voor compacte gebouwen. Dat komt omdat er in een kubusvormig gebouw een lager energieverbruik zal zijn, terwijl je voor gebouwen in andere vormen meer aandacht aan isolatie zal moeten besteden.
- Bouw tegen andere gebouwen aan: een alleenstaande woning is het minst compact, een rijhuis het meest compact. Een alleenstaande woning heeft namelijk vier gevels langs waar warmte verloren kan gaan, terwijl een rijhuis slechts twee gevels heeft langs waar warmte verloren kan gaan.
Om compact te bouwen, kun je dus best in een kubusvorm bouwen en indien mogelijk tegen een andere woning aan of tussen twee woningen, om zo de kans op warmteverlies te beperken. Grillige en uitstekende vormen inhammen zijn te vermijden.