Algemeen

Confederatie Bouw en Nationale Bank oneens over relanceplan bouwsector

Confederatie Bouw en Nationale Bank oneens over relanceplan bouwsector
De Confederatie Bouw is het oneens met Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank, die beweert dat een extra relanceplan niet nodig is. Kandidaat-bouwers en kandidaat-kopers zitten nu immers met een gebrek aan vertrouwen dat alleen opgelost kan worden door een tijdelijke, maar krachtige herstelmaatregel in te stellen, namelijk een verlaging van de btw op nieuwbouw.

Mensen die nu een woning willen bouwen of kopen en hiervoor een krediet kunnen bemachtigen, moeten volgens de Confederatie Bouw net een duidelijk signaal krijgen dat ze ondersteund worden via een tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6%. Een relanceplan in de bouw blijft dus zeker nodig, vindt de Confederatie Bouw, dat daarmee ingaat tegen de uitlatingen van de gouverneur van de Nationale Bank, Pierre Wunsch. De gouverneur bekijkt de zaak ook voornamelijk vanuit consumentenzijde (winkelen niet fun meer, angst voor besmettingen), terwijl de sectorfederatie het vanuit investeringszijde bekijkt.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Er mogen voor kandidaat-bouwers en kandidaat-kopers geen redenen zijn om hun bouwprojecten uit te stellen. Anders komen we in een vicieuze cirkel terecht: geen vertrouwen betekent immers geen investeringen, geen economische activiteit, minder werkgelegenheid, ongezonde overheidsfinanciën en geen middelen om uit de crisis te ontsnappen zonder een gevoelige belastingverhoging. En finaal een totaal verlamde economie en een recessie zonder uitweg.”

De klap die de bouw nu krijgt is ongemeen hard en ongezien. Tijdens het eerste kwartaal van 2020 daalde het aantal hypothecaire kredieten al met 22,5% en dat aantal liep nog verder op tot 44% tijdens de maand april. Sinds maart 2020 daalde de verkoop van nieuwbouwwoningen met maar liefst 47%. Gevolg is dat de orderboeken van de bouwbedrijven stilaan leeglopen en na de zomer, zonder relancemaatregel, helemaal leeg zullen zijn, met alle banenverlies en faillissementen van dien.