Ook de bouwsector wordt getroffen door de torenhoge dieselprijs in ons land. Dagelijks maken heel wat bouwbedrijven verre en minder verre verplaatsingen per vracht- of bestelwagens die op diesel rijden. De opmerkelijke prijstoename van diesel zorgt voor hogere kosten voor bouwondernemingen. Daarom vraagt de Confederatie Bouw om het cliquetsysteem, waardoor accijnzen stijgen bij prijsdalingen van diesel, af te schaffen.
De hoge dieselprijs heeft in ons land sinds meer dan een week gezorgd voor de opstand van de zogenaamde gele hesjes. Ook steeds meer bouwbedrijven voelen de fel gestegen kost voor het tanken van diesel in hun bedrijfsvoertuigen, voornamelijk bestel- en vrachtwagens. In 2015 kostte een liter diesel nog minder dan 1 euro, terwijl die kost nu ruim 1,6 euro bedraagt. Nergens anders in Europa kost diesel momenteel meer dan in ons land.
Om de brandstofprijzen in te tomen, vraagt de Confederatie Bouw om het cliquetsysteem, dat deze federale regering in 2016 versneld invoerde, af te schaffen. Dat systeem zorgt er immers voor dat de accijnzen op diesel en andere brandstoffen stijgen wanneer de prijzen van die brandstoffen dalen. Daardoor voelen consumenten en bedrijven het effect van de dalende dieselprijs amper. Voor bouwondernemingen, die dikwijls verre verplaatsingen maken per vracht- en bestelwagen, weegt de opmerkelijke dure dieselprijs serieus door als kost. “Op zich is het een goede zaak dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt bereid is om het cliquetsysteem aan te passen”, vindt Robert de Mûelenaere, Gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Prijsdalingen moeten immers een rechtstreeks en voelbaar effect hebben op ondernemingen en consumenten en mogen niet weg belast worden door de overheid.”
Algemeen
Confederatie Bouw wil onrechtvaardig cliquetsysteem voor diesel weg
- Bron: Confederatie Bouw
- 28 november 2018
Aanbevolen voor jou
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam