Opsteker voor energietransitie
De proef toont aan dat consumenten waarde hechten aan het zelf gebruiken van de energie die zij opwekken en bereid zijn om de momenten waarop zij energie verbruiken aan te passen.De uitkomsten van dit onderzoek zijn een opsteker voor de groei van het grillige aanbod duurzame energie in Nederland. Door die groei neemt het risico op onbalans, overbelasting en uitvallen van de elektriciteitsnetten toe. Netbeheerders kunnen dit oplossen door extra te investeren in de netten. Maar dat is niet altijd de goedkoopste oplossing. Een alternatief is dat netbeheerders kijken naar de inzet van flexibiliteitsdiensten vanuit de markt, zoals vraagsturing. Bij vraagsturing wordt het verbruik van duurzame energie afgestemd op het aanbod. Zo wordt het net ontlast en duurzame energie slimmer gebruikt.
Patrick Lammers, Chief Commercial Officer van Essent: “Voor de toekomstige betrouwbaarheid van de netten is het belangrijk dat huishoudens met zonnepanelen hun zelfopgewekte zonne-energie maximaal zelf gaan gebruiken in plaats van terug leveren aan het stroomnet. Nu uit onderzoek blijkt dat consumenten hierin geïnteresseerd zijn, bieden flexibiliteitsdiensten als vraagsturing een reële kans om de energietransitie te realiseren en tegelijkertijd de energierekening betaalbaar te houden. We zullen daar de komende tijd, samen met klanten, verder op gaan innoveren.”
Automatische vraagsturing kost minste moeite
De proef laat zien dat huishoudens het liefst willen dat de momenten waarop zij energie verbruiken via automatische vraagsturing wordt aangepast. Dit kost minder moeite dan dat zij handmatig slimme huishoudelijke apparaten als de wasmachine of droger moeten programmeren.Automatische vraagsturing kan bijvoorbeeld met een warmtepomp. Overdag als de zon schijnt maar veel mensen niet thuis zijn, is er weinig vraag naar energie. Op dat moment gebruikt de warmtepomp automatisch de opgewekte zonne-energie om ventilatielucht te verwarmen. Met die verwarmde lucht kan men ’s avonds, als de zon niet schijnt maar er juist meer vraag is naar energie, bijvoorbeeld het huis verwarmen.