Verwarming & Sanitair

Consumentonderzoek verheldert drijfveren mazoutgebruiker

Consumentonderzoek verheldert drijfveren mazoutgebruiker
België telt alles samen zo’n 1,6 miljoen stookoliegebruikers. Maar wat motiveert hen om voor mazout te kiezen? En hoe zien zij de toekomst in een wereld waarin energie duurder wordt en de vereisten op het vlak van energie-efficiëntie steeds strenger? Om het antwoord te vinden op deze vragen liet Informazout een consumentenonderzoek uitvoeren door het onderzoeksbureau TNS Dimarso, bij een representatieve staal van 1.251 respondenten. De conclusies zijn duidelijk: mazoutgebruikers appreciëren vooral de transparantie van de prijs en de voordelen van de autonomie met een eigen voorraad. De bestaande innovatieve technologische oplossingen voor een zuiniger verbruik zijn dan weer nog te weinig bekend bij de gemiddelde mazoutklant.

Baas over eigen energie

Wie voor mazout kiest, kiest niet alleen voor een veilige brandstof maar zoekt een oplossing die toelaat om de kosten zoveel mogelijk autonoom te beheren. Meer dan 60% van de respondenten stelt dat de aankoopprijs van mazout transparant is, terwijl het verbruik eveneens eenvoudig kan worden gecontroleerd. Niet onbelangrijk, want de consument beseft maar al te goed dat elke energievorm duurder wordt, en zoekt actief naar manieren om de verwarmingsfactuur beheersbaar te houden.

Kosten beheersbaar houden

Hij of zij bepaalt dan ook graag zelf wanneer en hoeveel energie wordt aangekocht en de wijze van betaling. Meer dan 70% ziet hierin een sterk competitief voordeel tegenover bijvoorbeeld aardgas. De consument staat daarnaast ook open voor formules van gespreide betaling, die kunnen helpen om de kosten optimaal te beheren. Informazout lanceerde dan ook een nieuwe online module, die de consument nog beter informeert over de verschillende mogelijke betalingsmodaliteiten.

Klanten nog onvoldoende vertrouwd met innovatieve mazouttechnologieën

Aan het onderzoek kan nog een opvallende conclusie worden gekoppeld: de mazoutklant is duidelijk nog onvoldoende vertrouwd met de nieuwe toekomstgerichte mazout-oplossingen. Ward Herteleer, General Manager van Informazout, ziet dan ook een duidelijke opdracht weggelegd voor zijn organisatie: “De nieuwe technologieën voor een zuiniger verbruik van stookolie zijn er, maar moeten nog meer worden gestimuleerd en bekend gemaakt. Ik denk daarbij aan de verschillende hoogrendementstechnieken zoals de condensatie, maar ook aan de vele mogelijke combinaties tussen stookolie en hernieuwbare energie.” Om deze laatste duidelijker aanschouwbaar te maken, komt er vanaf november een simulator op de website van Informazout.