Algemeen

Corona: Confederatie Bouw juicht steunmaatregelen federale regering toe

Corona: Confederatie Bouw juicht steunmaatregelen federale regering toe
De Confederatie Bouw is tevreden dat de federale regering kort op de bal speelt en een aantal maatregelen neemt om bedrijven te helpen in deze coronatijden. Voor de bouw specifiek is het goed dat tijdelijke werkloosheid kan worden ingevoerd omwille van economische redenen of van overmacht. Telewerk is voor de vele arbeiders in de bouw immers totaal onmogelijk. Ook de fiscale en sociale maatregelen die worden genomen om bedrijven te helpen die hinder ondervinden van het coronavirus krijgen een pluim van de sectororganisatie.

De afgelopen dagen kreeg de Confederatie Bouw al een resem vragen van haar leden in verband met het coronavirus, zeker nu dit virus meer oprukt in ons land. Bouwbedrijven riskeren extra impact te ondervinden van corona. Van de 203.685 werknemers in de bouw aan het einde van het tweede kwartaal van 2019, waren er 156.438 arbeiders en 47.247 bedienden. Voor arbeiders is thuiswerk helemaal uitgesloten en voor een zeker aantal bediendenjobs geldt dat ook. Daarom is de Confederatie tevreden dat tijdelijke werkloosheid nu ook zal mogelijk zijn bij overmacht of omwille van economische redenen. Zo hoeven bouwondernemingen die nu getroffen worden door de coronacrisis finaal geen werknemers af te danken, maar kunnen ze die werknemers even in tijdelijke werkloosheid zetten tot zolang de impact van het coronavirus.

Ook de overige maatregelen kunnen de sectororganisatie bekoren. Zo kan voor zelfstandigen die door het coronavirus hun activiteit langer dan één week moeten stopzetten het overbruggingsrecht worden toegepast. Het gaat hier om de oude 'faillissementsverzekering' en die bedraagt momenteel 1266 euro per maand voor alleenstaanden en 1582 euro voor zelfstandigen met gezinslast. Verder zullen getroffen aannemers ook hun betalingen aan de fiscus en de RSZ kunnen uitstellen.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: "Het is uitstekend dat de regering in lopende zaken meteen maatregelen neemt om de negatieve invloed van het coronavirus op het bedrijfsleven in te dammen. Indien er steeds meer mensen besmet raken door dit virus, riskeren onze bouwbedrijven en haar werknemers meteen midscheeps getroffen te worden. Daarom kunnen we alleen maar appreciëren dat de regering Wilmès nu al ingrijpt."