Nieuwbouw

Corona maatregelen: wie veilig werkt mag niet gestraft worden

Corona maatregelen: wie veilig werkt mag niet gestraft worden
De roep om meer verregaande coronamaatregelen in te voeren klinkt steeds luider. Bouwunie vraagt om de goede leerlingen niet te straffen door de bouwactiviteiten te verbieden. "Uit recente controles blijkt dat er in negen op tien bouwbedrijven op een veilige manier wordt gewerkt. Als er toch onregelmatigheden worden vastgesteld, kan dit quasi altijd verholpen worden door een waarschuwing", zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. De beroepsvereniging beklemtoont dat er veilig kan gewerkt worden in de bouw en roept op om verder in te zetten op handhaving en de slechte leerlingen te straffen.

De coronacijfers gaan de verkeerde kant uit en de vraag naar een volledige lockdown wordt steeds groter. "We moeten samen vechten tegen het virus en roepen mee iedereen op om correct de maatregelen zoals het wassen van de handen, afstand houden en het dragen van een mondmasker toe te passen. Maar met het lamleggen van de bouw en de economie worden ook alle goede leerlingen bestraft", aldus Jean-Pierre Waeytens. "Pleitbezorgers van een volledige lockdown die tegelijk ook spreken over de vanzelfsprekendheid van steunmaatregelen moeten eens goed nadenken over de haalbaarheid en betaalbaarheid hiervan."

De situatie is in de bouw niet hetzelfde als in maart. Er zijn goede afspraken gemaakt om veilig te werken. Tijdens de eerste golf van het coronavirus werd samen met alle sociale partners uit de bouw een sectorprotocol afgesloten. Daardoor kan veilig gewerkt worden in de bouw.

Jean-Pierre Waeytens:

"Uit recente flitscontroles blijkt dat deze veiligheidsmaatregelen goed worden toegepast. Negen op tien bouwbedrijven werkt volledig volgens de regels. Bij de overtreders kan in meer dan 90% van de gevallen het euvel verholpen worden met een waarschuwing. Het belangrijkste is dat er op een veilige manier kan gewerkt worden zonder onze medewerkers, bouwvakarbeiders en zelfstandige onderaannemers hun gezondheid in gevaar te brengen. De bouw doet er alles aan om het risico op besmetting tot een minimum te herleiden. Ondergeschikt hieraan maar toch mee te nemen in de overweging moeten we ons bewust zijn dat als de bouw zou worden gesloten, er ook een zwaar inkomstenverlies volgt voor de overheid. De bouw vertegenwoordigt meer dan 5% van het BBP. In april, mei en juni was er voor de bouw een krimp van 15,7 procent. Daarnaast moeten we ook oog hebben voor het loonverlies dat mensen lijden als ze op tijdelijke werkloosheid worden geplaatst. Wie veilig kan werken behoudt zijn volledig inkomen. We pleiten voor verdere handhaving, de overheid zal hier de volgende weken ook sterk op inzetten. Maar wie veilig kan werken mag niet gestraft worden."