Het gaat opnieuw goed met de populariteit van zonnepanelen in Vlaanderen. Vanmiddag werd de 275.000ste zonnepaneleninstallatie symbolisch gevierd door minister Tommelein, de vakorganisaties van zonnepaneleninstallateurs en netbeheerders Eandis en Infrax in Aalst.
Veiligheid en stabiliteit zijn belangrijk
Het Vlaamse elektriciteitsnet is dus in volle verandering. Dat heeft ook gevolgen voor het beheer ervan. Waar technici van Infrax of Eandis vroeger altijd perfect wisten waar precies stroom op het net werd geplaatst, is dat met de vele aangesloten zonnepanelen niet altijd meer het geval. Niet alle installaties worden immers door de eigenaars bij de netbeheerders aangemeld. Dat kan voor veiligheidsproblemen zorgen bij onverwachte werken aan het distributienet. Een hoge concentratie aan zonnepanelen in één buurt heeft ook een invloed op de spanningskwaliteit in dat gebied. Daarom is het cruciaal dat de netbeheerder weet waar er overal zonnepanelen worden aangesloten op het net. Aanmelden is dus niet alleen verplicht omwille van de prosumentenvergoeding, het is ook echt belangrijk voor de goede werking van het distributienet.Eigenaars van zonnepanelen: check je status!
Vanaf 1 juni gelden een aantal strengere regels voor het aanmelden van zonnepanelen. Vanaf dan worden de netbeheerders decretaal verplicht niet-aangemelde installaties in hun werkgebied actief op te sporen. Installateurs van zonnepanelen zullen lijsten van de door hen geplaatste installaties aan de netbeheerders moeten overmaken. En eigenaars die hun panelen niet binnen een redelijke termijn bij hun netbeheerder aanmelden kunnen een boete worden opgelegd.Minister Tommelein, Eandis en Infrax roepen alle eigenaars daarom op voor 1 juni de status van hun bestaande installatie te checken. Wie zijn zonnepanelen installeerde voor juni 2015 en dus nog groenestroomcertificaten ontvangt is sowieso in orde. Wie die niet heeft en zijn zonnepanelen nergens op de energiefactuur vermeld ziet, voert best een extra controle uit. Dat kan nu makkelijk via de websites www.eandis.be/zonnepanelenmelden en www.infrax.be/zonnepanelenmelden. Eandis en Infrax ondersteunen de oproep de komende weken met een campagne op sociale media en via hun eigen kanalen.
Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein:
“Zonnepanelen zijn en blijven een goede investering! Net zoals ikzelf zijn de eigenaars van de 275.000ste geregistreerde installatie, Johan en An Bogaert, daar van overtuigd. Maar heel wat eigenaars weten niet dat je een zonnepaneleninstallatie moet aanmelden bij je netbeheerder. Wie dat niet doet betaalt geen prosumentenvergoeding en pleegt eigenlijk energiefraude. Met deze campagne wil ik samen met de netbeheerders iedereen informeren zodat ook wie zonnepanelen heeft eerlijk bijdraagt, en zo blijft ook de veiligheid en energiebevoorrading verzekerd.” Hoe weet ik of mijn zonnepanelen al aangemeld zijn?
- Installeerde je zonnepanelen voor juni 2015 en heb je groenestroomcertificaten (GSC)? Dan zijn je zonnepanelen sowieso aangemeld en hoef je niets te doen.
- Wordt je zonnepaneleninstallatie vermeld op je energiefactuur? Dan zijn je panelen sowieso aangemeld en hoef je niets te doen.
- Geen certificaten of vermelding op de factuur? Ga dan naar de website van je eigen netbeheerder. Je kan de status van je zonnepanelen checken via eandis.be/zonnepanelenmelden of infrax.be/zonnepanelenmelden.
- Als je zonnepanelen nog niet bij je netbeheerder aangemeld zijn, doe dit dan zeker voor 1 juni 2017.