Crepi, van strak tot ruw
Crepi of gevelpleister is een mengsel van cement, zand en water dat op de buitenmuren van een gebouw wordt aangebracht. Het is geschikt voor zowel renovatie als nieuwbouwprojecten. Crepi is populair vanwege de strakke en moderne uitstraling. Bovendien biedt het een breed scala aan afwerkingsmogelijkheden, van glad en strak tot ruw en textuurrijk. Minerale crepi heeft een natuurlijke uitstraling, synthetische crepi is flexibeler en minder gevoelig voor scheuren.Het aanbrengen van crepi begint met een goede voorbereiding van de ondergrond. De muur moet schoon, droog en vrij van scheuren en gaten zijn. Vervolgens zorgt een hechtingslaag ervoor dat de crepi goed blijft zitten. Daarna wordt de crepi in meerdere lagen aangebracht: de basislaag voor de stevigheid en de hechting aan de muur en de afwerkingslaag, die de textuur en kleur bepaalt. Eventueel verf je de crepi nadien nog, voor extra bescherming en een persoonlijke touch.
Steenstrips, de looks zonder de kosten
Steenstrips zijn dunne, op maat gesneden stenen die een voor een op de buitenmuren van een gebouw worden bevestigd met lijmmortel. Dat aanbrengen vereist precisie en geduld. Je dient elke strip zorgvuldig te plaatsen om een mooi en gelijkmatig resultaat te bereiken. Nadien vul je de voegen met voegmortel. Zo houd je de strips stevig op hun plaats en werk je het geheel af.Steenstrips geven het uiterlijk van een massieve bakstenen muur, maar zonder het bijhorende gewicht en de kosten van volledige stenen. Ze zijn verkrijgbaar in onder meer klassieke baksteen, strakke natuursteen en modern beton. Zo beschik je over een groot scala aan esthetische mogelijkheden. Net als crepi combineer je steenstrips best met kwalitatief isolatiemateriaal.
Crepi of steenstrips plaatsen = energiefactuur verlagen
Minder stook- en koelkosten betalen? Dan is isoleren de boodschap. Crepi en steenstrips zijn dubbel interessant: ze isoleren zelf gedeeltelijk, maar ze zijn ook perfect combineerbaar met andere vormen van isolatie. In beide gevallen bevestig je eerst de isolatieplaten tegen de muur en breng je hierop je gevelbekleding aan.Op die manier blijft de warmte in de winter binnen en in de zomer buiten. Zo bespaar je stevig op je energiefactuur. Bovendien bieden de twee gevelafwerkingen nog extra voordelen. Crepi helpt koudebruggen voorkomen. Die zijn nadelig voor de thermische prestaties van je gebouw. En steenstrips hebben een hoge thermische massa: ze slaan warmte op en geven die geleidelijk af, wat zorgt voor een stabiel binnenklimaat.
Crepi versus steenstrips: de vergelijking
Crepi biedt een strakke, moderne afwerking in verschillende texturen en kleuren. Steenstrips daarentegen hebben een traditionelere, authentieke uitstraling, zoals een massieve bakstenen muur. Beide materialen bieden veel flexibiliteit en zijn goede opties om je gevel duurzaam af te werken.Een belangrijk verschil tussen crepi en steenstrips is het onderhoud. Crepi dien je regelmatig te controleren op scheuren en eventueel na verloop van tijd opnieuw te schilderen. Steenstrips zijn zeer duurzaam en vereisen weinig onderhoud. Enkel de voegen zijn mogelijk onderhevig aan slijtage.
Ook op vlak van kosten en installatie verschillen crepi en steenstrips. Crepi is meestal goedkoper in materiaal. De installatie is wel arbeidsintensief, vooral wanneer je het combineert met isolatie. Steenstrips zijn het duurdere materiaal, maar de installatie is relatief eenvoudig, hoewel het precisiewerk vereist.