Algemeen

Crisis vraagt extra investeringen

De overheden in ons land moeten blijven investeren en hun inspanningen zelfs nog opdrijven. Het Masterplan Antwerpen moet er komen want het verkeersinfarct in en rondom Antwerpen is een feit. Ook alles wat met energiebesparing te maken heeft, verdient extra aandacht. Wil de overheid de (overigens erg lovenswaardige) doelstellingen uit haar energierenovatieprogramma 2020 behalen, dan zal ze (ver)bouwlustigen extra moeten stimuleren om de energiezuinigheid van hun woning en andere gebouwen te verhogen. Investeren in vastgoed en in de eigen woning is bovendien, nu meer dan ooit, een heel veilige en slimme belegging. Dat zijn de speerpunten van de toespraak van Dirk Hellemans, voorzitter van Bouwunie Antwerpen, op de derde “Bouwlounge Antwerpen” die vanavond plaatsvindt in de toonzaal van Desco Sanitair in Wijnegem. Bouwlounge Antwerpen is het grootste netwerkevent voor de bouwsector in de provincie Antwerpen. Meer dan 300 bouwondernemers, architecten en andere bouwpartners tekenen present. Gastspreker is Kathleen Van Brempt, Vlaams minister van Sociale Economie, Gelijke Kansen en Mobiliteit.

De huidige crisis laat niemand onberoerd. Ook de bouwsector blijft niet gespaard. Er is minder werk, er komen minder prijsaanvragen binnen, sommige opdrachtgevers zeggen al bestelde werken weer af, er is meer concurrentie, de winstmarges dalen ... Geen al te positief nieuws. Elke periode van crisis biedt evenwel ook enkele nieuwe opportuniteiten, zegt Dirk Hellemans, zaakvoerder van bouwbedrijf Hadibouw uit Herentals en voorzitter van Bouwunie Antwerpen. Zo zullen de internationale grondstofprijzen – eindelijk - niet meer stijgen wat ook de bouwmaterialen goedkoper zou moeten maken, maar of dit effectief het geval zal zijn, blijft nog even afwachten. Bovendien daalt de rente. Dat is niet alleen gunstig voor de ondernemingen die kredieten nodig hebben maar is ook goed nieuws voor mogelijke investeerders en (ver)bouwlustigen die hun plannen wat betaalbaarder zien worden. Het is door de financiële crisis wel pijnlijk duidelijk geworden dat beleggen in aandelen veel minder interessant is dan beleggen in vastgoed. Investeren in een eigen woning of in het verbeteren van deze woning loont sowieso altijd.

Ondertussen is het duidelijk dat onze economie verse zuurstof nodig heeft. Bouwunie vraagt alvast dat de overheden blijven investeren en zelfs een tandje bijsteken om de economie te stimuleren. De organisatie voelt zich hierin gesteund door het gisteren gelanceerde economische herstelplan van de Europese Commissie. Dit stipuleert dat de Europese lidstaten btw-verlagingen mogen doorvoeren en resoluut moeten kiezen voor slimme investeringen. Investeringen in energiezuinige gebouwen en woningen, in infrastructuurwerken (wegen) en in vastgoed passen alvast in deze definitie. Ze renderen immers op lange termijn.

Voor de Vlaamse en Antwerpse bouwsector is in het bijzonder het Vlaamse energierenovatieprogramma 2020 erg interessant. Dit moet ervoor zorgen dat het energieverbruik van de Vlaamse gezinnen met 30% verlaagt en dat iedere Vlaming tegen 2020 in een energiezuinige woning leeft. Dat betekent dat iedere woning tegen dan goed geïsoleerd moet zijn, isolerende beglazing heeft en over een energiezuinige verwarmingsinstallatie beschikt. Om deze ambitieuze doelstelling waar te maken, zijn heel wat inspanningen nodig, niet alleen van de overheid maar ook van de bouwsector én van het brede publiek. De vakman speelt in dit verhaal een belangrijke rol. De kmo-bouwbedrijven hebben vakkennis én ervaring terzake in huis. Hierdoor zijn ze de partner bij uitstek voor de (ver)bouwer om hem of haar met raad en daad bij te staan met vragen rond energiebesparing en ervoor te zorgen dat de gedane investeringen optimaal renderen. Hoe dik isolatie ook is of hoe energiezuinig ook een verwarmingstoestel, ze worden waardeloos bij een verkeerde of slechte uitvoering of installatie. Enkel kwalitatief uitgevoerde werken leiden tot een echte energiebesparing. Om de doelstellingen van het energierenovatieprogramma te behalen, moeten elk jaar 60.000 daken geïsoleerd worden, voor 528 miljoen euro aan hoogrendementsramen en voor 228 miljoen euro aan energiezuinige ketels geïnvesteerd worden. Dit vertegenwoordigt een jaarlijkse omzet van bijna 1 miljard euro. Veel werk voor de vakman dus ! Maar ook een grote nood aan stimulerende en ondersteunende maatregelen (zoals premies en belastingverminderingen) om de Vlaming over de investeringsstreep te trekken. Er bestaan nu tal van maatregelen van de federale en de Vlaamse overheid, van de netbeheerders en van sommige gemeenten. Maar deze kunnen zeker uitgebreid worden. Meer werken zouden in aanmerking moeten komen voor een financiële tussenkomst. De provincie Antwerpen kent geen enkele premie toe en sommige gemeenten blijven zwaar achter met hun subsidie-inspanningen. Daar is nog heel wat werk aan de winkel !
Build for Life