Algemeen

Crypto- en blockchaintechnologie in de bouwsector

Crypto- en blockchaintechnologie in de bouwsector
De bouwsector blinkt vaak niet echt uit op het gebied van transparantie. Het is niet altijd duidelijk waar de oorsprong van bouwmaterialen ligt. De blockchain kan de sector helpen om transparantie te brengen. Het is niet de enige manier waarop deze technologie de sector kan helpen. Hieronder zijn een aantal van deze mogelijkheden weergegeven.

Meer transparantie en inzicht dankzij de blockchain

Cryptomunten zijn uiteraard bekend van de investeerders die er veel geld mee verdienen en van platforms als bitcoin prime, een investeringsplatform voor crypto-CFD's. Kenmerkend daarbij is dat alle transacties openbaar worden weergegeven. Die transparantie kan ook de bouwsector gebruiken. De blockchain zorgt er dan voor dat de oorsprong van een grondstof in kaart wordt gebracht, net als de weg die het heeft afgelegd. In de eerste plaats is dat interessant voor de eindklant die steeds meer transparantie en bewuste keuzes eist van een sector waarin men vaak te weinig vertrouwen heeft. Het helpt om het vertrouwen te doen groeien en zo de eigen concurrentiepositie te verstevigen.

Tegelijkertijd houdt het ook praktische voordelen in. Men weet namelijk steeds waar de bouwmaterialen zijn en wanneer men ze mag verwachten. Hierdoor kan werk beter worden ingepland en is de bouwplanning efficiënter en minder kwetsbaar, wat in besparingen kan resulteren. En daar wint iedereen bij, behalve misschien de concurrentie.

In de sector zijn er al verschillende pioniers die op deze manier gebruikmaken van de mogelijkheden van de blockchain. Een voorbeeld daarvan is de start-up Provenance die oplossingen aanbiedt om de weg van producten inzichtelijker te maken. Een ander voorbeeld is TradeLens, een blockchainoplossing die door IBM en Maersk is ontwikkeld. Hierbij focust men op het inzichtelijker maken van het containertransport.

Smart contracts in de bouw- en vastgoedsector

Een andere manier waarop de cryptotechnologie de bouwsector kan helpen, is door het gebruik van smart contracts. Smart contracts zorgen voor extra vertrouwen, omdat de contracten vooraf zijn geprogrammeerd en automatisch worden uitgevoerd als er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Een voorbeeld hiervan vinden we bij het Nederlandse MUXE. Dit platform is in staat om voor internationale transacties de juiste contracten te genereren en biedt de zekerheid die bedrijven nodig hebben als ze met buitenlandse leveranciers werken.

Met een beperkt budget investeren in bouwprojecten en vastgoed

Er zijn nog heel wat andere bedrijven die zich op de vastgoed- en bouwmarkt focussen. Zo zijn er platformen die crowdownership mogelijk maken. Een bekend Belgisch voorbeeld is Immotokens, een Nederlandse tegenhanger hiervan is Blandlord. Bij Immotokens is het voor investeerders al mogelijk om in vastgoed te investeren vanaf 50 euro. Daarbij wordt een pand virtueel in tienduizend stukken verdeeld en geeft elke token recht op een tienduizendste van de huuropbrengsten én van de latere verkoopwaarde. Bij Immotokens is het wel zo dat men niet echt mede-eigenaar wordt, wat juridisch gezien voor obstakels zou zorgen, maar dat men eigenlijk een lening koopt met het vastgoed als onderpand. De ontvangen bedragen zijn hierdoor onderhevig aan de roerende voorheffing.

Vastgoed betalen met cryptomunten

De toepassingen van de blockchain en de cryptotechnologie liggen met andere woorden vooral bij praktische toepassingen. Hoewel het in theorie mogelijk is om verkopers, makelaars en aannemers met cryptomunten te betalen, wordt dit (nog) niet vaak gedaan. De fiscus wil hoe dan ook euro's zien, daar houdt hij van.