Nieuwbouw

Dakwerkers pleiten voor één stelling bij bouwwerkzaamheden

Regelmatig verschijnen in dag- en weekbladen en in andere media berichten die de risico’s van werken op hoogte en het gebruik van een stelling en degelijke valbeveiliging in de picture zetten.
Bij werken op hoogte worden werknemers nu eenmaal blootgesteld aan het risico op vallen van hoogte. De wetgever schrijft voor dat er een risicoanalyse opgemaakt moet worden om op basis van de situatie ter plaatse de reële risico’s te evalueren en de gepaste maatregelen te nemen. De werkgever moet zelf zijn analyses maken en op basis van deze studies beslissen welke preventiemaatregelen hij nodig acht. Hij draagt dus de verantwoordelijkheid voor het opmaken van de risicoanalyse en de uitvoering van de preventiemaatregelen.

Vakkundig werken betekent ook veilig werken, om ongevallen te voorkomen. Dat is belangrijk voor de arbeiders en hun werkgevers maar ook voor de bouwheer. In de dagdagelijkse praktijk zien we nog steeds dakwerkers, maar ook plaatsers van zonnepanelen, die het niet zo nauw nemen met de veiligheid en geen enkele vorm van valbeveiliging voorzien. Reden hiervoor is vaak dat de klant zijn keuze van dakwerker of plaatser van zonnepanelen laat afhangen van de gemaakte offerte. Aan een offerte zonder vermelding van valbeveiliging wordt vaak de voorkeur gegeven. Geld primeert op veiligheid. Hoewel het voorzien van de nodige valbeveiliging in eerste instantie een zaak is van de dakwerker of zonnepalenplaatser, treft dit in de gevallen dat er iets moest voorvallen ook de bouwheer. “Ook de bouwheer erop wijzen dat er bepaalde wettelijke verplichtingen zijn bij werken op hoogte kan er alleszins toe bijdragen dat er een mentaliteitswijziging komt binnen de sector” alsdus Davy Maesen, coördinator bij BOUWUNIE Limburg.

Daarnaast willen we als beroepsorganisatie ook de problematiek rond het plaatsen van stellingen aanklagen. Op dit moment zorgt elke aannemer omzeggens altijd voor zijn eigen stelling. Erik Broekhoven, voorzitter van BOUWUNIE Limburg dakwerkers: “Wij pleiten er vanuit onze dakwerkersvereniging al jaren voor om één stelling te gebruiken voor alle werken die er op een werf uitgevoerd moeten worden. Dit is niet alleen bevorderend voor de veiligheid maar bovendien ook nog kostenbesparend. Dit is een aspect dat zeker behoort tot de taken van de veiligheidscoördinator, die in deze materie een advies moet verstrekken aan de opdrachtgever. Dit principe is reeds jaren ingeburgerd bij onze Nederlandse collega’s. In Nederland wordt er vanaf de start van de werkzaamheden één stelling gebruikt door zowel de ruwbouwaannemer, dakwerker als voeger. Een werkwijze die volgens ons ook in Vlaanderen navolging zou moeten krijgen.”

“Om te wijzen op de gevaren bij werken op hoogte en het belang van een goede valbeveiliging lanceert BOUWUNIE Limburg Dakwerkers midden oktober in Limburg, met steun van de provincie Limburg en in samenwerking met het NAVB-Constructiv, wiens hoofdopdracht erin bestaat het welzijn van de werknemers op de werkplek te bevorderen, een algemene informatiecampagne, zowel naar de vakman als naar de particulier-bouwheer”, vervolgt Davy Maesen. In dit kader zullen er voor de vakman o.a. ontbijtsessies en een reeks opleidingen ‘werken op hoogte’, die trouwens wettelijk verplicht zijn, worden ingericht.