Met een warmtepomp als hoofdverwarming, vang je twee vliegen in één klap: je kan je woning aangenaam verwarmen én je voldoet aan de BEN-voorwaarde voor hernieuwbare energie.
Anders dan een klassieke verwarmingsketel - die volledig werkt op fossiele brandstof (aardgas, stookolie…) -, haalt een warmtepomp haar calorieën uit haar directe omgeving: de aardbodem (via een horizontaal leidingnetwerk of via verticale boringen in de grond), ofwel uit grondwater (door dit op te pompen) ofwel uit de lucht (door die aan te zuigen). Een samengeperste koelvloeistof onttrekt de warmte via een sonde en komt daarna in een condensor terecht waar ze uitzet en de warmte afgeeft.
Zo kan je woning en/of sanitair water worden verwarmd. Soms kan je met een warmtepomp ook koelen.
Welke warmtepomp kiezen?
Lucht/water-warmtepompen halen hun warmte uit de lucht met een buitenunit en kunnen actief koelen door hun werking om te keren. Bodem/water-warmtepompen, ook bekend als geothermische pompen, halen warmte of koelte uit de aardbodem. Deze pompen hebben doorgaans hogere rendementen, vooral in de winter. In de zomer bieden ze passieve koeling door de circulatiepomp om te keren. Actieve koeling met lucht/water-warmtepompen verbruikt meer energie en wordt bestraft in de EPB-berekening. De installatie van een geothermische warmtepomp vereist echter ingrijpende grondwerken, zoals een horizontaal captatienet of verticale boringen tot 100 meter diep.Lucht/water-warmtepompen
Efficiënte lucht/water-warmtepompen, zowel monobloc als split, halen hoge rendementen met COP's van meer dan 4,5. Ze zijn kenmerkend voor stille werking en nachtmodus, essentieel in dichtbebouwde omgevingen. Sommige fabrikanten bieden plaatsbesparende modellen aan, waarbij de binnenunit samen met de warmwaterboiler is ondergebracht in een compact toestel. Deze pompen kunnen ook worden gecombineerd met een condensatieketel in een hybride installatie of met thermische zonnecollectoren voor verwarmingsondersteuning.
Bodem/water (geothermische) warmtepompen
Geothermische warmtepompen halen constante warmte uit de aarde, met moderne invertertechnologie voor efficiëntie en minimale impact op het milieu. Ze kunnen worden geïntegreerd in compacte behuizingen met een bodem/water-warmtepomp en boilervat. Deze systemen kunnen ook worden gekoppeld aan een condensatieketel of thermische zonnecollectoren in hybride installaties.
Slimme combi met zonne-energie
Als je kiest voor elektrische warmtepompen, is het logisch om ook fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-installatie) te overwegen. Hiermee kan je warmtepomp deels draaien op je zelfopgewekte groene stroom, wat je energiekosten verder verlaagt.Voor een nog efficiënter gebruik van zelf opgewekte zonne-energie is een thuisbatterij een uitstekende aanvulling. Met een thuisbatterij voorkom je dat overdag opgewekte stroom tegen een minimale vergoeding wordt teruggeleverd aan het net, om 's avonds vervolgens dezelfde stroom tegen de hoogste tarieven weer af te nemen.
Een andere duurzame toepassing van zonne-energie is het verwarmen van water met thermische zonnecollectoren en een zonneboiler. Hiermee kan je tot wel 60% van je warmwaterbehoefte dekken met gratis zonnewarmte. In situaties van piekbehoefte aan warm water of bij onvoldoende zonneschijn, kan je een warmtepomp of stookketel gebruiken om het water in de zonneboiler bij te verwarmen, wat resulteert in een hybride totaaloplossing.
Vraag je gratis BEN-bouwgids aan
Bouwplannen? Dan bouw je uiteraard Bijna-Energieneutraal (BEN), want daar moeten sinds 2021 alle nieuwe woningen aan voldoen. Ontdek op www.iedereenBEN.be alles over de criteria van een BEN-woning en hoe je aan de BEN-eisen voldoet. Of vraag er het BEN-e-book aan - een essentiële tool voor kandidaat-nieuwbouwers die streven naar duurzame woningbouw. Het interactieve e-book is gratis te downloaden via de website.