Architectuur

David Childs presenteert Freedom Tower NY

Op een persconferentie in New York is vorige week het nieuwe ontwerp van de zogenaamde Freedom Tower gepresenteerd. Het betreft het ontwerp voor de [1776 voet hoge] toren uit het oorspronkelijke winnende WTC-plan van Daniel Libeskind, dat qua definitief ontwerp - op verzoek van ontwikkelaar Larry Silverstein - is overgenomen door architect David Childs van Skidmore Owings & Merrill [SOM].

Na maandenlange gesprekken tussen beide architecten is een 'accoord' bereikt over het uiteindelijke ontwerp [zie foto rechts], dat bestaat uit een naar boven toe slanker wordend gebouw van 70 etages met daarbovenop een open constructie die refereert aan het Vrijheidsbeeld met fakkel. In deze constructie worden onder meer windmolens opgenomen die zo'n 20 % van de energiebehoefte van het gebouw gaan opwekken.

Davids Childs, die zijn collega Libeskind overigens consequent 'master planner' noemde, zei over de samenwerking: 'We had a spectacular time working together... Creative minds have different thoughts about how you do things. I wouldn't want to work with somebody who would just say yes'. Daniel Libeskind noemde hun gesprekken eerder een gedwongen huwelijk, maar op de persconferentie sprak hij over de positieve uitkomst van hun creatieve strijd: 'Het wordt een baken van licht en hoop in een wereld die vaak donker is.' Het straks hoogste gebouw ter wereld moet in 2008 worden opgeleverd.