Welke kwesties hielden Nederland het afgelopen jaar het meest bezig rond thuisbatterijen? En wat betekent dit voor de verdere ontwikkeling in 2025? Om meer duidelijkheid te scheppen, geeft Anton Westra, Energy Market Lead bij Tibber, antwoord op de vijf meest gezochte vragen over thuisbatterijen van 2024.
1. Wat is een thuisbatterij?
Een thuisbatterij is een oplossing waarmee je elektriciteit kunt opslaan om deze later te gebruiken. Als je zonnepanelen hebt, kun je de stroom die overdag wordt opgewekt en niet direct wordt verbruikt, opslaan in de batterij. Heb je geen zonnepanelen? Dan kun je ook goedkope stroom van het elektriciteitsnet opslaan, bijvoorbeeld wanneer de energietarieven laag zijn (zoals 's nachts of met een dynamisch energiecontract).De opgeslagen energie kun je gebruiken op momenten dat de stroomprijs hoog is of als je extra energie nodig hebt, bijvoorbeeld 's avonds wanneer de zon niet schijnt. Dit biedt meerdere voordelen: je verlaagt je energiekosten, gebruikt de groenste stroom, en helpt het elektriciteitsnet te ontlasten door piekbelastingen te vermijden. Bovendien hoef je je geen zorgen meer te maken over terugleverkosten als je zonnepanelen hebt.
2. Hoe sluit je een thuisbatterij aan?
Het installeren van een thuisbatterij is een technisch proces dat vrijwel altijd wordt uitgevoerd door gecertificeerde installateurs. Je hoeft dus niet zelf de gereedschapskist van zolder te halen. Het proces bestaat uit de volgende stappen: het bepalen van de juiste plek, het monteren van de thuisbatterij en de aansluiting in je meterkast, het instellen van de software en het testen van het systeem. Bij de meeste thuisbatterijen, zoals de Homevolt van Tibber, wordt de installatie volledig uit handen genomen.3. Is een thuisbatterij rendabel?
Ja, een thuisbatterij kan zeker rendabel zijn. Met een thuisbatterij ga je automatisch slim om met je energieverbruik en dat scheelt fors in kosten. Een grote factor om te berekenen wanneer een thuisbatterij winstgevend wordt, is de bekende salderingsregeling. Daarom zoomen we in op beide situaties, vóór en ná de afschaffing ervan.Nu de salderingsregeling nog van kracht is, kun je optimaal profiteren van een thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract. Je batterij slaat niet alleen zonne-energie op voor later, maar kan ook slim in- en verkopen aan het net. Zo laadt de batterij op wanneer stroom goedkoop is en levert energie terug wanneer de prijs hoog is.
Vanaf 2027, wanneer de salderingsregeling wordt afgeschaft, wordt het nog belangrijker om je eigen opgewekte energie optimaal te gebruiken - omdat terugleveren minder gunstig is. Zonder salderen kun je geen energie meer voor dezelfde vergoeding terugleveren aan het net, maar met een slimme thuisbatterij kun je je eigen stroom opslaan en gebruiken wanneer het jou uitkomt.
4. Waar moet je een thuisbatterij plaatsen?
Dit kan verschillen per thuisbatterij. De Homevolt monteer je het beste aan de muur, buiten of binnen op een plek die apart is van de woonruimte, zoals in de garage of schuur, maar dit geldt niet standaard voor alle thuisbatterijen. Zorg ervoor dat de locatie makkelijk bereikbaar is. Verstoppen is ook al lang niet meer nodig, want tegenwoordig zijn thuisbatterijen in verschillende kleuren en designs beschikbaar.5. Welke thuisbatterij moet je kiezen?
De keuze van de juiste thuisbatterij is afhankelijk van je verbruik en hoeveel zonne-energie je opwekt. Voor de meeste huishoudens is een batterij van 5-10 kWh voldoende. Heb je echter een warmtepomp of een elektrische auto? Dan wil je misschien een grotere batterij van 10-15 kWh. Dat geldt ook voor als je veel zonne energie opwekt, een grotere batterij heeft dan meerwaarde. Dan het vermogen: voor basisgebruik is 3-4 kW genoeg, maar voor grotere verbruikers is 6 kW of meer ideaal.Daarnaast kiezen mensen vaak voor slimme functies, zoals automatisch laden en ontladen op basis van stroomprijzen of integratie met je smart home-systeem. Zo gebruik je energie nóg slimmer, ontlast je het energienet net iets beter en kun je bijvoorbeeld ook meedoen met balanceringsmarkten.