1. Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn panelen, bestaande uit kristallen of amorf, die zonlicht opvangen. Zonnepanelen hebben zonnecellen. Door deze zonnecellen stroomt elektriciteit als de zonnepanelen zonlicht opvangen. Hier vindt een zogenaamde fotovoltaïsche reactie plaats. De zonnepanelen zijn op elkaar aangesloten, en creëren zo een elektrisch circuit waar gelijkstroom doorheen loopt. De stroom die hierdoor stroomt en is opgedaan door het zonlicht, wordt door een omvormer omgezet in wisselstroom, oftewel stroom dat geschikt is voor jouw huishoudelijke apparaten. Hierdoor kan je gebruik maken van jouw eigen opgewekte energie.2. Wat gebeurd er als er geen zon schijnt?
Vanzelfsprekend wekken zonnepanelen meer energie op onder de volle zon, maar in beide gevallen van zonnig of bewolkt zijn zonnepanelen zeer rendabel. Het gaat namelijk om het licht, wat door de wolken straalt. Om deze reden zullen zonnepanelen dus ook bij bewolkt weer energie opwekken. Zo is het ook in België een groene optie voor energie.3. Hoe kies ik nou voor de juiste vakman, zonnepaneel soort en het aantal zonnepanelen op mijn dak?
Door offertes te vergelijken bespaar je flink op de kosten aangezien je prijzen kan vergelijken. Daarnaast kom je eenvoudig in contact met verschillende vakmannen uit jouw woonregio. Deze specialisten kunnen jou alles vertellen over de verschillende soorten zonnepanelen en hoe je ervoor kan zorgen dat je het meeste rendement uit je zonnepanelen kan halen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en streef naar een duurzame leefomgeving!4. Hoeveel bespaar ik met zonnepanelen?
Zonnepanelen leveren een hoog gemiddeld rendement. Hoeveel je gaat besparen op je energierekening met de aanschaf van zonnepanelen kan je grofweg uitrekenen met behulp van een handige rekenhulp, die verschillende inzichten meeneemt in haar berekening.5. Zijn zonnepanelen ondanks prosumententarief nog steeds rendabel?
Het prosumententarief is een aanvullend tarief dat iedereen met een geïnstalleerd vermogen van maximaal 10 kVA moet betalen, aangezien je geen netvergoeding betaald over je werkelijke afname. Ondanks het prosumententarief, is het aanschaffen van zonnepanelen nog steeds erg voordelig.Voorbeeld: Een gezin met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 4.000 kWh met 18 zonnepanelen bespaart gemiddeld tussen de 700 en 900 euro per jaar. Hierbij is het bijbehorende (gemiddelde) prosumententarief meegerekend.