Second Home

De Belg gaat massaal op zoek naar een buitenverblijf

Zowel de interest op spaarboekjes als de rente op leningen staan op dit moment enorm laag. Het is dan ook niet onlogisch dat de Belg massaal investeert in een buitenverblijf. Opvallend daarbij is dat vooral Spanje in trek is bij de Belg: de verkoop van Spaans vastgoed is op jaarbasis met 20 procent gestegen. Ook in andere landen blijven we massaal investeren in buitenverblijven.

De voordelen van een buitenverblijf

Veel Belgen zien hun buitenverblijf vooral als een investering in de toekomst. Dat je er ook op reis kan gaan is mooi meegenomen, maar het buitenverblijf moet op termijn vooral geld opleveren. Geld dat geparkeerd staat op spaarboekjes brengt door de lage interest immers niets meer op, terwijl vastgoed over het algemeen in waarde stijgt. Bovendien staat de rente momenteel historisch laag, waardoor een eventuele hypothecaire lening spotgoedkoop is.

Een buitenverblijf in Spanje kopen

Spanje is zo in trek bij de Belgische vastgoedinvesteerder dat de verkoop van Spaans vastgoed aan Belgen op jaarbasis met 20 procent is gestegen. Niet alleen het warme klimaat speelt daarbij een rol, ook de prijs is een belangrijke factor in de beslissing: voor 75.000 euro koop je in Spanje al een appartement met twee slaapkamers. Ben je zelf van plan om te investeren in een tweede verblijf in Spanje, dan zal je je echter moeten haasten: de vastgoedprijzen stijgen er snel. Gemiddeld stijgen ze met 1,5 procent op jaarbasis, maar aan de kustzones loopt de prijsstijging op tot wel 10 procent. Heb je reeds geïnvesteerd in vastgoed, dan is dit natuurlijk goed nieuws, aangezien je appartement of woning waarschijnlijk al gestegen is in waarde ten opzichte van een aantal jaren geleden.

Hoeveel investeren we gemiddeld in een buitenverblijf?

Ondanks de goedkope prijzen van een tweede verblijf in Spanje, investeren we gemiddeld toch een behoorlijk bedrag in dat tweede verblijf: naar schatting 100.000 tot 250.000 euro. Dit prijsniveau trekt een heel gevarieerd publiek aan, gaande van gepensioneerden die veel spaargeld hebben tot veertigers die hun woning in België al hebben afbetaald en die liever investeren in vastgoed in plaats van hun geld op een spaarboekje te zetten.