Deze rurale woondroom staat lijnrecht tegenover inspanningen van de overheid, zoals de recent aangekondigde betonstop, om mensen te stimuleren in de stad te gaan wonen. Want hoewel 65% van de (ver)bouwende Vlamingen de betonstop op papier wel een goed idee vindt, zien ze er ook de nadelen van in. Drie op vier vreest dat bouwgrond en woningen duurder zullen worden, voor de helft is deze maatregel dan ook echt te verregaand. Eén op vier met bouwplannen geeft zelfs aan dat ze hun bouw- of koopplannen vervroegen, om de betonstop vóór te zijn.
Belg (en vooral Vlaming) is plattelandsmens
Zes op tien verkiest de rust op de ‘boerenbuiten’ boven de stadsdrukte. Vooral Nes op tien verkie geven dat aan (61% terwijl het bij de Franstaligen gaat om 51%). De helft wil af en toe ontsnappen aan de drukte van de stad, vooral jongeren zeggen daar behoefte aan te hebben. Eén op vijf stadsbewoners noemt zichzelf eerder een plattelandsmens en één op vier plant dan ook ooit een verhuis naar het platteland. De omgekeerde beweging, van platteland naar stad, zien we veel minder vaak (15%).De behoefte aan rust en ademruimte blijkt ook uit de factoren die doorslaggevend zijn bij de aankoop van een woning. Een rustige omgeving (91%), een eigen tuin (86%) en een privé-terras of binnenkoer (81%) staan in de top 3. Acht op tien Belgen met een tuin of terras, zouden absoluut niet meer zonder kunnen. En wie nog geen tuin of terras heeft, mist dat stukje groen ook echt (75%).
Ook de indeling van de woning zou idealiter gericht moeten zijn op rust en ademruimte: de meerderheid van de Belgen verkiest immers open, multifunctionele ruimtes met veel natuurlijke lichtinval. Vooral de jongste generatie (ver)bouwers is gewonnen voor een dergelijk modern woonconcept.
Verder blijkt uit de enquning zou idealiter gericht moeten zijingeigenaren van plan is om hun oude dag te slijten in hun huidige woning. Toch staat slechts 4 op 10 bij de aankoop stil bij de aanpassingen die hiervoor nodig zullen zijn, zoals een aangepaste trap of een badkamer op het gelijkvloers.
Overheid moet beter informeren
Er is veel onrust over de gevolgen en impact van recente maatregelen zoals de betonstop in Vlaanderen, de verlaging van het E-peil voor nieuwbouw en de wooncheque als vervanging van de woonbonus in Wallonievolgen en impact van recente maatregelen zoals de betonstop in Vlaanderen, de verlaging van het E-peil voor nieuwbouw en dat de ondervraagden die goed begrijpen wat een maatregel inhoudt, er ook positiever tegenover staan. Zo kent slechts een minderheid (26%) de totaalrenovatiebonus voorgesteld door minister Bart Tommelein. Maar eens men weet waarvoor die staat, is 1 op 2 bereid om er gebruik van te maken.“De onrust over extra kosten als gevolg van overheidsmaatregelen en het gebrek aan kennis over steunmaatregelen, bewijst dat de overheid extra inspanningen moet leveren om (ver)bouwers te informeren. (Ver)bouwers hebben nood aan duidelijke en transparante informatie om realistische en haalbare budgetinschatting te makena, aldus Stefan Hallez, algemeen directeur Woningen Blavier.
Stefan Hallez presenteert het nieuwe trendrapport bouw