Vastgoed

De Belgische industriële KMO heeft nog steeds een baksteen in de maag

De Belgische industriële KMO heeft nog steeds een baksteen in de maag
Structura.biz, expert in bedrijfsvastgoed, onderzocht begin mei 2017 voor het tweede jaar op rij de koop- of verhuisintenties in de Belgische industriële KMO-markt. Met als belangrijkste vraag: wil de Belgische industriële KMO verhuizen en welke criteria zijn hierbij van belang? Zowat 150 bedrijfsleiders uit Brussel-Centrum, de Brusselse Rand en de Vlaamse Ruit (Antwerpen-Gent-Leuven-Brussel) werden bevraagd door een professioneel marktonderzoeksbureau. Er werd rekening gehouden met de representativiteit van de grootte van het bedrijf (aantal medewerkers) en van de oppervlakte van het pand (in eigendom of in huur).

Profiel: van de 150 ondervraagden is 38% huurder en 62% eigenaar van zijn industrieel pand.

Bij de huurders wil 42% binnen de 5 jaar verhuizen en 36% wil graag zelf investeren in de aankoop van een eigen pand. De factoren waarom ze momenteel huren: financieel haalbaar (42%), een ontoereikend aanbod (35%) dat hen voorlopig noopt om te huren, flexibiliteit in ruimte (21%). 14% van de totale steekproef van huurders wil binnen het jaar verhuizen. Van die verhuizers vindt 61% de ligging van het pand het belangrijkste criterium, en hier speelt de bereikbaarheid voor de medewerkers een doorslaggevende rol.

Bij de eigenaars is 48% al langer dan 10 jaar eigenaar van zijn pand en 51% van de eigenaars heeft zijn pand uit eigen vermogen gefinancierd. 68% van de eigenaars heeft een pand op dezelfde vennootschapsnaam staan als hun activiteit. 87% van de eigenaars heeft geen intentie om te verhuizen. Van de 4% van de eigenaarspopulatie die binnen het jaar wil verhuizen vindt 75% de ligging het belangrijkste criterium, waarbij ook hier de bereikbaarheid voor de medewerkers een doorslaggevende rol speelt.

Conclusies in een notendop:

  • In vergelijking met het onderzoek van 2016 heeft de Belgische industriële KMO nog steeds een baksteen in de maag. 51% van de eigenaars heeft zijn pand uit eigen vermogen gefinancierd, wat er zou kunnen op wijzen dat zij geloven in de waardecreatie van hun vastgoed. Eigenaars zullen niet zo snel verhuizen, maar huurders des te meer.
  • Huurders zijn, nog meer dan in 2016, prijsgevoeliger dan eigenaars want:
    • - ze huren omwille van financiële redenen (42%)
    • ze willen verhuizen omdat ze willen investeren in eigen pand (36%)
    • bij verhuis speelt de prijs (71%) een absoluut doorslaggevende rol, gevolgd door de ligging (61%)

  • Voor eigenaars en huurders blijft ligging het belangrijkste criterium bij het aanschaffen van een pand, en hierbij meer specifiek de bereikbaarheid voor de medewerkers