De kritiek van naderbij bekeken
De 67 kilometer lange Belgische kustlijn is vooral vanaf de jaren zestig volgebouwd geraakt met hoogbouw, iets wat in Nederland nooit toegelaten werd. De daarvoor ongerepte duinen maakten plaats voor beton. Pas in de jaren negentig kwam het Duinendecreet er, en ging een bouwverbod op het resterende duingebied in. De kritiek dat de ruimtelijke ordening aan de Belgische kust dus niet optimaal is, is terecht. De appartementsgebouwen vormen haast een muur, waardoor ze het uitzicht blokkeren, en er ging een deel natuur onherroepelijk verloren.De Belgische kustlijn is méér dan grijs beton
Toch zou het onterecht zijn om de Belgische kust te reduceren tot een hoop grijs beton – ze heeft immers zoveel meer te bieden én je vindt er voor elk wat wils: natuur, cultuur, polder, stad, rust of activiteit. Geen wonder dat de kust dus nog steeds een van de meest belangrijkste toeristische regio’s van het land is. Die verscheidenheid komt ook terug op het vlak van vastgoed. Zo vind je er behalve moderne nieuwbouwprojecten evengoed mooie huizen en villa’s in Belle Epoquestijl. Kers op de taart? Met de Kusttram verplaats je je vlot tussen de verschillende badsteden.De veelzijdigheid van de Belgische kust
De Belgische kuststeden hebben elk hun eigen karakter. Wie aan zee wil wonen, vindt er ongetwijfeld zijn gading. Maar ook wie wil investeren in een tweede woning zit goed aan onze kustlijn. De enige moeilijkheid is om een keuze te maken.- Koksijde is een centraal gelegen badstad die vooral bekend is omwille van Windkracht 10. Kinderen kennen de gemeente wellicht dankzij Plopsaland. Verder wordt Koksijde gekenmerkt door haar volkse karakter en vele musea. Deelgemeente Oostduinkerke blinkt uit in rust.
- De lievelingsstad van heel wat kunstenaars en artiesten is Oostende. Met haar rebelse kantje en grote diversiteit is de stad zoveel meer dan de “koningin der badsteden”. In Oostende vind je traditie, moderniteit, cultuur en natuur.
- Wie meer houdt van rust, komt in Bredene zeker aan z’n trekken. Wandelen op de dijk zit er niet is, want in deze gemeente gaan de duinen rechtstreeks over in strand – inclusief het naaktstrand. Maar Bredene heeft veel meer om het lijf: de natuur is bijvoorbeeld prominent aanwezig in park ’t Paelsteenveld.
- Geschiedenisliefhebbers kunnen niet om Nieuwpoort heen: de stad ligt aan de monding van de rivier de IJzer en speelde een belangrijke rol in de Eerste Wereldoorlog.
- Een andere centrale gemeente is Middelkerke. Een gemoedelijke dorpssfeer en uitgestrekte polders maken dat Middelkerke, ondanks haar centrale ligging, een stuk rustiger is dan buurgemeente Oostende. De vastgoedprijzen liggen er flink onder het gemiddelde.
- Op zoek naar het Brighton van Vlaanderen? Dan kom je uit bij Blankenberge. De architecturale hoogstandjes en de aanwezige art nouveau gaan er hand in hand met recreatiemogelijkheden voor jong en oud.
- Hoeft die typische hoogbouw toch niet voor jou? Dan is De Haan de geknipte gemeente. Pittoresk, dat is hoe je het vastgoed daar het beste kunt omschrijven.
- De Panne is een waar paradijs voor sportievelingen en natuurliefhebbers, vlakbij de grens met Frankrijk.
- Knokke-Heist staat tot slot gekend als mondaine gemeente. De luxueuze appartementen op de dijk van Knokke zijn in elk geval een stuk prijziger dan die van de andere kuststeden, maar ook de villa’s en het casino dragen bij tot dat imago. Je vindt er verder natuurgebied het Zwin terug, een waar paradijs voor vogels.