DE MAAN is al 50 jaar een belangrijke uitvalsbasis voor kinderkunsten in het centrum van de stad. DE MAAN staat voor theater voor kunsten, poëzie en verwondering. Elk jaar speelt DE MAAN 350 à 400 voorstellingen en krijgt men 40 000 toeschouwers over de vloer. Geen wonder dus dat er wat sleet kwam op de gebouwen en een grondige vernieuwingsoperatie zich opdrong. De zalen beantwoordden niet meer aan de eisen van brandveiligheid, en hadden te weinig mogelijkheden om hedendaags theater te kunnen brengen. Ook de veiligheids- en technische installaties waren aan vervanging toe. In maart 2013 startten de renovatiewerken.
Wat is er veranderd?
Het Heilige Geesthuis, het oudste complete stadsgebouw, werd gerestaureerd. Ook de aanliggende Heilige Geestkapel krijgt een flinke opknapbeurt. Die laatste zal pas tegen februari 2016 worden opgeleverd. Beide gebouwen komen terug ter beschikking van Stad Mechelen.Anderzijds zijn ook nieuwe volumes bijgebouwd, in relatie met de bestaande gebouwen:
- Ter hoogte van de vroegere directeurswoning is er plaats gemaakt voor een cultuurcafé, dat uitgeeft op een prachtig terras in het midden van het Cultuurplein. Daarbovenop staat een kleine theaterzaal (capaciteit ± 120 personen) voor repetitie, onderzoek en kleinere voorstellingen. Een gedurfd maar geslaagd ontwerp zorgt ervoor dat voorbijgangers er moeilijk naast kunnen kijken: de theaterzaal zit verborgen in een grote gouden kubus, die is geïnspireerd op de Maanlander die bij de Apollo 11 missie hoorde.
- DE MAAN heeft een nieuwe hoofdingang gekregen, tussen het monument en de nieuwbouw.
- Bovenop De Garage is een grote zaal bijgekomen in nieuwbouw, met een capaciteit van ± 180 personen.
Dankzij de nieuwe indeling is er voor DE MAAN nu meer ruimte om samen te werken met Mechelse en andere partners. “In de kleine zaal kunnen gezelschappen aan onderzoek en ontwikkeling doen. Onder de noemer Jong Goud kunnen jonge makers ook hun ei kwijt. Daarnaast is er ook meer ruimte om workshops te organiseren of om voorstellingen van andere gezelschappen te tonen”, vertelt schepen en voorzitter van DE MAAN Björn Siffer. “Het gebouw van De Maan staat pal in het centrum van onze stad. Dat is een statement: ik wil dat kinderen en jongeren alle kansen krijgen om te participeren aan cultuur.”
Architecturale parel
Op zondag 11 oktober is het Dag van de Architectuur. Voor die gelegenheid zwaait DE MAAN haar vernieuwde deuren die dag open voor het grote publiek. Daarnaast kan je die dag ook voor de Dag van de Architectuur Kazerne Dossin, de Nekkerpool en een paalwoning in Leest bezoeken; stuk voor stuk speciale architecturale bouwwerken.
Het architectuurproject van DE MAAN werd gerealiseerd door Import.Export Architecture en in nauwe samenwerking met architectenbureau Beeck / Oostpool. Import.Export Architecture stond in voor het gedeelte nieuwbouw, Beek / Oostpool stonden in voor de restauratie van de monumenten. Het mooie resultaat is het gevolg van de goede samenwerking van de bureaus onderling, maar ook van de vlotte samenwerking met hoofdaannemer Pit (nieuwbouw – renovatie) en aannemer Building (restauratie). Daarnaast was er ook intens overleg met het theatergezelschap van DE MAAN zelf en de architecten van Stad Mechelen. DE MAAN volgde het hele verbouwingsdossier van nabij op, richtte de zalen technisch in en was bij alle fundamentele keuzes betrokken.
De totale eindafrekening voor deze vernieuwingswerken bedraagt circa 3 800 000 euro voor het gedeelte nieuwbouw en renovatie en 750 000 voor het restauratiegedeelte.
Tijdens de verbouwingswerken speelde DE MAAN al haar voorstellingen in het Koor van de Minderbroederskerk van Cultuurcentrum Mechelen.
“Wat beter om verbeelding te voeden, verwondering te creëren en jonge mensen te vormen dan een wereld vol fantasie. DE MAAN helpt ons al decennialang om makkelijke maar ook moeilijke thema's bespreekbaar te maken. De renovatiewerken die we uitvoerden, maken dat het theater deze taak nog decennialang kan opnemen”, aldus Bart De Nijn, schepen van Openbare Werken.
Geschiedenis gebouwen
De Heilige Geestkapel is een van de oudste gebouwen van Mechelen. Ze werd eind 13de eeuw opgetrokken voor de Heilige Geest, een armeninstelling van Sint-Rombouts. In het naastgelegen Heilige Geesthuis werden de goederen bewaard die aan armen werden uitgedeeld. Later deden de gebouwen dienst als voorloper van het huidige Sociaal Huis: de kapel was een wachtzaal voor de armen die hun bijdrage kwamen halen. Het huis werd het kantoor voor de administratie. Pas in 1968 kocht de stad de gebouwen aan en richtte ze in als stadspoppentheater, de huidige beeldsmederij DE MAAN, waarbij o.a. de kapel werd omgevormd tot speelzaal.Figurentheater wordt Beeldsmederij
Niet alleen het gebouw van DE MAAN onderging de voorbije jaren heel wat veranderingen. Alert voor nieuwe tendensen is DE MAAN steeds blijven meegaan met haar tijd. Zo ‘ontpopte’ DE MAAN zich van een poppentheater tot een beeldsmederij voor jong en oud. “Het figurentheater blijft onze oorsprong, maar we willen wat DE MAAN doet, verbreden tot alles wat visuele performance is. Onze voorstellingen moeten dus niet per definitie met poppen worden opgevoerd”, legt Stef De Paepe, artistiek leider en algemeen directeur van DE MAAN uit. “Daardoor wordt ook de doelgroep van DE MAAN uitgebreid. Jonge kinderen zijn nog altijd heel welkom in het theater, maar ook tieners en volwassenen worden in de toekomst regelmatig bediend.”“DE MAAN heeft vele generaties kinderen voor het eerst in contact gebracht met theater, heeft in duizenden kinderogen de verwondering doen blinken en hun talent voor verbeelding ontgonnen. DE MAAN is al vijf decennia lang een hoeksteen van Mechelen Kinderstad avant la lettre”, besluit burgemeester Bart Somers.