Duurzaam Bouwen

De beste manier om CO2-neutraal te bouwen, is met hout

De beste manier om CO2-neutraal te bouwen, is met hout
© m u r m u u r architecten | Beneens en m u r m u u r architecten realiseerden samen het nieuwe gebouw voor Pedico in Geel
Bijna anderhalf uur. Zolang duurde het dubbelinterview met Koen Van Delsen, vennoot bij m u r m u u r architecten, en Joeri Beneens, CEO van bouwbedrijf Beneens, waarin we hun visie op houtbouw bespraken. Het architectenbureau en de aannemer hebben veel ervaring met houtbouw en promoten deze duurzame bouwmethode graag. "De beste manier om CO2-neutraal te bouwen, is met hout", zeggen beide heren. Tijdens het interessante gesprek kwamen ook praktische redenen om voor houtbouw te kiezen aan bod. "De strijd om talent wordt gewonnen in houten gebouwen", aldus Joeri Beneens.

De beste manier om CO2-neutraal te bouwen, is met hout
Joeri Beneens, CEO van Beneens (l).) en Koen Van Delsen, vennoot bij m u r m u u r architecten).

Kunnen jullie zichzelf kort even voorstellen? Werkten jullie ooit al samen?

Koen Van Delsen: "Wij zijn een ontwerpbureau gevestigd in Gent en Ronse met, naast aandacht voor architecturale en technische kwaliteit, een grote focus op duurzaamheid. Wij zien duurzaamheid daarbij niet enkel als een technisch verhaal. Duurzaamheid betekent ook: degelijke gebouwen neerzetten, aangepast aan hun functie, waar de gebruikers graag in vertoeven en die op die manier lang kunnen meegaan. Wij werken enerzijds voor private opdrachtgevers die woningen, kantoren of winkel willen realiseren en anderzijds voor publieke opdrachtgevers, met een voorkeur voor projecten met een duidelijke maatschappelijke meerwaarde, zoals zorginstellingen, scholen, een kinderopvang, een buurthuis …"

Joeri Beneens: "Wij zijn een algemeen bouwbedrijf dat 88 jaar geleden startte als schrijnwerkerij. Wij zijn vandaag nog steeds een familiebedrijf. Ik behoor tot de derde generatie leidinggevenden. Gezien ons verleden hebben wij een voorliefde voor hout. We hebben vandaag nog steeds meer houtbouwers in dienst dan metsers – negen ploegen versus drie ploegen. Naast onze bouwactiviteiten maken wij ook nog steeds houten schrijnwerk, trappen en meubels. Met Beneens Alucon hebben we ook al 25 jaar een zusterbedrijf gespecialiseerd in aluminium schrijnwerk. En met Benetech, ten slotte, hebben we ook een eigen HVAC-afdeling. Intussen zijn we een bedrijf van zo'n 150 mensen. Wij zijn enerzijds actief in de b2b-sector, met klanten als Umicore, AB InBev, Janssen Pharmaceutica en Pfizer, maar focussen ook op aanbestedingen. Wij zijn een klasse 8-bedrijf, waardoor we in aanbestedingen de grootste werken kunnen aannemen, zoals de bouw van scholen en kantoorgebouwen. De laatste jaren zijn we ons ook gaan toeleggen op design & build-opdrachten, opdrachten waarbij we met andere woorden van in het begin een team vormen met een ontwerper, vooral interessant in circulaire bouwprojecten. De laatste jaren zijn we ons echt gaan specialiseren in dat circulair bouwen."

Koen Van Delsen: "Om op de tweede vraag te antwoorden: ja, wij werkten al samen. In 2014 realiseerden we samen een houtbouwproject voor Pedico, de verbouwing en uitbreiding van een voormalige dekenij in Geel tot schoenenwinkel. Een jaar na ingebruikname is het gebouw echter grotendeels vernield door een brand, nadat pyromanen enkele vuilnisbakken aan de ingang in brand hadden gestoken. Dankzij de houtstructuur bleef de schade toch beperkt. Het is te zeggen: de brandweer zei achteraf dat als het een gebouw van beton of staal was geweest, het vermoedelijk was ingestort en zo ook de betonnen kelder beschadigd was geraakt. Dat was nu, dankzij de overgedimensioneerde gelammeleerde liggers, niet het geval; de stabiliteit van het gebouw is nooit in het gedrang gekomen. Met hetzelfde bouwteam konden we het gebouw in minder dan een jaar tijd op de bestaande betonnen fundamenten opnieuw optrekken."

Lees het complete interview op het Houtconnect platform.