De daktuin is in opmars. Dit is een gevolg van het verstrekken van subsidies door gemeenten om vergroening door burgers te stimuleren. Een daktuin kleurt steden immers groener en verbetert daarmee de leefomgeving van de inwoners van de stad of het dorp. Een daktuin is ook goed omdat het de wateroverlast vermindert en de luchtkwaliteit helpt verbeteren.
De eerste gemeenten startten in 2008 met een subsidieregeling voor daktuinen. Inmiddels zijn er 11 Nederlandse gemeenten die een dergelijke subsidie kennen. Dit zijn de gemeenten van Groningen, Rotterdam en Amsterdam, maar ook Den Haag, Utrecht, Schiedam, Delft, Nijmegen, Eindhoven, Apeldoorn en Nieuwegein. Hoewel de gemeenten een flinke subsidiepot hebben, hebben nog niet veel mensen gebruik gemaakt van het aanbod.
In Groningen is in twee jaar tijd subsidie verstrekt voor ruim 60 daken met in totaal 2.500 m2 aan daktuin. Er was budget voor 3.300 m2. De regeling per gemeente verschilt echter. Zo variëren de beschikbare subsidiepot, de vergoeding per m2 en de gestelde eisen. De kosten voor een daktuin liggen tussen de 40 en 120 euro per m2. Voor de aanleg van daktuinen is Sedum het meest gebruikt, maar er zijn nu ook al mosmatten.
Gebaseerd op: De boomkwekerij
Meer over Tuin
Wat zijn de verschillen tussen een pergola en overkapping?
15 januari 2025Sneeuw in de tuin, wat nu?
10 januari 2025Boekentip: Zakboek voor de vijvertuin
7 januari 2025De tuin inrichten voor jezelf én de kinderen
6 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam