Nieuwbouw

De drie hoofdthema's Batibouw 2014

De drie hoofdthema`s Batibouw 2014
Vanaf 20 februari 2014 is het weer Batibouw. De drie thema's voor de editie van 2014 zijn `bijna-energieneutraal bouwen`, `betaalbaar wonen`, en `de comeback van hout`. Dat is bekend gemaakt door Geert Maes tijdens de 18e Batibouw Building Lunch op donderdag 5 december in de gebouwen van Fisa. Aanwezig bij deze jaarlijkse bijeenkomst waren partners, exposanten en vakgenoten uit de bouw-, interieur en renovatiewereld.

Bijna energieneutraal wonen

De Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen bepaalt dat vanaf 2021 alle nieuwe gebouwen bijna-energieneutraal (BEN) moeten zijn, hetgeen zonder twijfel een buitengewoon ambitieuze doelstelling is te noemen. Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze een minimum aan energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald. De Europese 20-20-20 doelstellingen vragen trouwens sowieso al dat tegen 2020 20% van alle energie uit hernieuwbare bronnen wordt gehaald. De meest voor de hand liggende technieken om deze visie te realiseren zijn fotovoltaïsche zonnepanelen om elektriciteit op te wekken, een zonneboiler om warm water te produceren en/of een warmtepomp.

In België is er ongetwijfeld nog een pak werk aan de winkel om deze Europese doelstelling te bereiken. De verschillende Gewesten zetten alvast elk op eigen tempo hun stappen richting bijna-energieneutraliteit. Vanaf 1 januari 2014 verlaagt Vlaanderen het maximum E-peil voor nieuwe woningen van E70 naar E60. Voor Wallonië neemt men voorzichtig 2018 in de mond wanneer het gaat om het verstrengen van de energieconsumptie. In Brussel neemt men echter de grootste stap: vanaf 2015 is de passiefstandaard de norm voor ieder nieuwbouwproject in het Hoofdstedelijk gewest. Een aantal vragen dringen zich hierbij op. Wat bijvoorbeeld met de miljoenen bestaande, en vaak verouderde, woningen in België? Hun energieconsumptie zal ongetwijfeld blijven doorwegen. Door renovatie gelijkaardige standaarden halen als diegene die vereist worden voor nieuwbouw is praktisch bijzonder complex, en verre van goedkoop. Ook bij nieuwbouw wordt dit laatste aspect een steeds gevoeliger punt. Eén vraag ligt op de lippen van iedere bouwheer : "Wat gaat dat kosten?”

Batibouw 2014

Betaalbaar wonen

Dit brengt ons naadloos bij het tweede thema van BATIBOUW 2014: betaalbaar wonen. Investeringen in groener en duurzamer (ver)bouwen zijn ongetwijfeld een verstandige keuze. Betere isolatie en meer hernieuwbare energie zijn op termijn een goede zaak voor de portefeuille én voor het milieu. Maar wat met de initiële investering? Strengere energievereisten maken die ongetwijfeld hoger. Uiteraard kan het niet de bedoeling zijn dat de bouwkriebels bij de Belg gaan verdwijnen. Verstandige fiscale stimulansen – waaronder een vernieuwde of aangepaste woonbonus – hebben hier een cruciale rol te spelen. De federale regering besliste recentelijk alvast het fiscale voordeel van de woonbonus om te gaan zetten in een belastingvermindering. Voor leningen van vóór 2015 is dat een reductie tegen het hoogste belastingtarief, vanaf 1 januari 2015 tegen een vast tarief van 45 procent. Deze regeling zal echter moeten worden vervangen door gewestelijke oplossingen, die op dit moment nog niet zijn uitgewerkt. De hele bouwsector – en bij uitbreiding dus de hele economie – vraagt hierover na de verkiezingen van 2014 zo snel mogelijk meer duidelijkheid. Geert Maes, hoopt dan ook van harte dat BATIBOUW opnieuw zijn rol als katalysator kan vervullen.

Naast een intelligente fiscaliteit zijn er echter nog andere mogelijkheden om de betaalbaarheid te vrijwaren. Als men de Belg de keuze zou laten, dan zou die met absolute meerderheid voor een vrijstaande bebouwing kiezen. Omdat deze droom nu steeds vaker op de realiteit botst, gaan we anders gaan wonen: hoogbouw krijgt de wind in de zeilen en er wordt steeds meer aan collectief wonen gedaan. Bovendien nemen renovatie en hernieuwbouw steeds meer de maat van nieuwbouw.

Hout: authenticiteit troef

Hout is aan een niet te stuiten opmars bezig. Het is een materiaal dat perfect past bij onze hang naar authenticiteit. Hout lééft en staat voor een warme sfeer, een ‘vintage’ look en ambachtelijkheid. In digitale tijden gaan we immers op zoek naar iets tastbaar, iets echts, iets solide. Hout past perfect binnen deze tendens. De toepassingen zijn ontelbaar; als geliefkoosd meubelmateriaal, in de keuken als werkblad, in vloeren en wanden én als constructiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie.

Bij houtskeletbouw bijvoorbeeld bestaat de basisconstructie uit hout en van hout afgeleide materialen, bij houtmassiefbouw worden de volledige wanden opgebouwd met massieve balken. En hoewel de Belg volgens het gezegde met een baksteen in de maag wordt geboren, winnen beide bouwtechnieken almaar aan populariteit. Vandaar dat als derde thema wordt gekozen voor de comeback van hout.

BATIBOUW, de grootste en belangrijkste beurs van België in de bouw-, renovatie- en woonsector, vindt dit jaar plaats van donderdag 20 februari tot en met zondag 2 maart 2014.