General, de Japanse producent van onder andere AircoHeaters - toestellen die kunnen verwarmen en koelen - komt met een compleet nieuwe toepassing op de proppen: de Air2Water X-changer. Een lucht-water warmtepomp, die voor de warmtebehoefte in de hele woning instaat, hetzij autonoom, hetzij gekoppeld aan een bestaande installatie. Het systeem biedt dus zowel naar renovatie als nieuwbouw specifieke troeven.
Energiezuinig en intelligent systeem
Energiezuinig klimaatcomfort is al jaren de focus van General. Getuige daarvan het gamma met de meeste A-labels in de markt (36). Net als de AircoHeater haalt de Air2Water X-changer (A2W) warmte rechtstreeks uit de buitenlucht, maar dan voor vloerverwarming, tapwater- en radiatorverwarming. General heeft deze invertertechnologie zodanig geperfectioneerd, dat het systeem kan instaan voor de volledige warmtebehoefte in huis, al dan niet in aanvulling op een bestaande verwarmingsinstallatie.
Hoezo, centrale verwarming? Erik Waumans van Thercon: “Ieder vertrek in de woning beschikt over een afgiftesysteem: vloer- of wandverwarming, compacte dynamische convectoren of radiatoren waarop je de centrale verwarming instelt, de zogenaamde stooklijnen. Net als bij een cv kan je die simultane verwarmingspatronen via het besturingssysteem van de A2W voorprogrammeren. Het feit dat je twee soorten afgiftesystemen voor verwarming, een derde voor koeling (optie) en inclusief een vierde aangepast regime voor productie van sanitair warm water kant-en-klaar combineert, is een unieke toepassing van de General cv-invertertechnologie. Dat onderscheidt de A2W van de concurrentie, die enkel warm water produceert of, in het beste geval, één basisstooklijn aanbiedt.
De A2W beschikt verder over kits die op alle mogelijke gecombineerde aansluitingen zijn voorzien (tot 8 configuraties). Dat betekent extra installatiegemak zonder complexe ingrepen én een eenvoudige bediening (via een gebruiksvriendelijke Siemens-interface). De bijhorende variabelen van deze 8 configuraties zitten voorgeprogrammeerd in de sturing. Tijdens de opstart volstaat eenvoudig de selectie van 1 tot 8 om het systeem in te stellen. Voor de specialisten zijn er verder tal van parameteraanpassingen mogelijk om de stooklijnen te verleggen, de hoek aan te passen, comfortinstellingen van het sanitair warm water, externe contacten, week- en vakantietimers voor alle circuits, antivorstinstelling, noodknop instant-warmwaterproductie, enz.
Voor renovatie en nieuwbouw
Naast voorprogrammering is manuele bijsturing via de thermostaat altijd mogelijk. De invloed van deze thermostaat op de stooklijnen is traploos instelbaar van 0% tot 100%. Bovendien is het systeem uitgerust met sensoren, die automatisch overschakelen op een samenwerking met de bestaande verwarming wanneer de radiatorkring een hogere watertemperatuur vraagt dan +50°C. Bijvoorbeeld, bij temperaturen boven het vriespunt (afhankelijk van de dimensionering van het bestaande radiatorsysteem ergens tussen 0°C en -6°C), zal de A2W geen beroep doen op je ‘oude’ systeem. Dat levert al vlug een besparing tot 50% op aan gas of stookolie. Zo’n ‘bivalent’ systeem, als back-up voor een bestaande installatie, is dan ook een uitermate geschikte oplossing voor wie wil renoveren.
Nieuwe huizen hebben een flinke tijd nodig om te drogen. Het A2W systeem beschikt over een volledig droogprogramma, waarbij over 18 tot 25 dagen de temperatuur stelselmatig bijgesteld wordt voor ieder afgiftesysteem apart. Een ongeforceerde, zuinige manier om de ruwbouw te drogen.
Bij nieuwbouw kent de A2W drie optimale toepassingen:
- Vloerverwarming: de interessantste toepassing, dankzij de lage watertemperaturen.
- In combinatie met laagtemperatuurradiatoren of dynamische convectoren.
- Sanitair warm water: door toevoeging van een extra tank met ingebouwde waterwisselaar, levert de A2W uren warm water. Het systeem laadt standaard automatisch enkel ‘s nachts voordelig de warmte op.
Karakteristieken
General biedt een warmtepomp voor elke vermogensbehoefte, van 5 tot 15 kW. Alle zes modellen in het gamma zijn A-labels (beste energiezuinigheid) met een COP die varieert van 4 tot 4,3 (= Coefficient of Performance d.i. de hoeveelheid warmte die de warmtepomp afgeeft ten opzichte van de hoeveelheid elektriciteit die de warmtepomp gebruikt. Een COP van 1 betekent dat de warmtepomp net zo veel energie gebruikt als dat hij aan warmte weer afgeeft. Hoe hoger de COP, hoe hoger het rendement). De A2W-Generators zijn ontwikkeld voor buitenopstelling en volledig anticorrosie behandeld, voor een lange levensduur in weer en wind.
Verwarming & Sanitair
De eerste centrale verwarming met invertertechnologie
- Bron: RCA PR Services
- 19 december 2008
Meer over Verwarming & Sanitair
Van werking tot installatie: alles over hybride warmtepompen
23 december 2024Tips van deskundigen om je leidingen te beschermen
13 december 2024Waarom dit een slimme keuze is voor jouw woning
11 december 2024Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam