Verbouwen

De gevaren van een ongezonde woonomgeving

De gevaren van een ongezonde woonomgeving
Wie had gedacht dat je ziek kunt worden van je eigen woning? Het gebeurt vaker dan je denkt. Zo’n 38% van de Vlaamse 65-plussers woont in slechte woningen die ongezond zijn. Deze woningen zijn vaak al meer dan 40 jaar geleden gebouwd en tot op de dag van vandaag niet gerenoveerd. Zo hebben mensen last van slecht geïsoleerde muren, verouderd sanitair en vochtproblemen. Echter accepteren 65-plussers de gebreken van hun woning, omdat ze een emotionele band hebben met de woning en woonomgeving. Wat veel mensen niet denken is dat vochtproblemen gevaar met zich meebrengt. In dit artikel bespreken we hoe vochtproblemen ontstaan en wat voor gezondheidsklachten het met zich meebrengt.

Vochtproblemen

Heel veel Vlaamse woningen hebben te maken met te veel vocht. Het gaat niet alleen om oudere panden, ook nieuwbouwwoningen kampen met vochtproblemen, met vervelende gevolgen. Zoals opstijgend vocht, doorslaand vocht en vocht in de kelder. Dit zijn de drie meest voorkomende vochtproblemen.

Bij opstijgend vocht trekt het vocht in de muren. Dit kan je herkennen doordat er vochtplekken op de muren verschijnen. Maar ook de onderkant van de muren kunnen schimmels gaan vormen, je ruikt een muffe geur in je woning of de muurafwerkingen beginnen los te komen. Dit zijn symptomen die aanduiden dat je een vochtprobleem hebt.

Bij doorslaand vocht slaat het vocht door de muren. Dit gebeurd wanneer de muren van een woning niet helemaal waterdicht zijn. Met als gevolg dat regen door de gevel binnendringt. Doorslaand vocht herken je ten eerste doordat de buitenmuren natte vlekken vertonen. Na een verloop van tijd kan dit ook zichtbaar zijn op de binnenmuren. Dit probleem kan barsten en scheurtjes op de muren veroorzaken en ook hierbij kunnen schimmels ontstaan.

Kelders zijn vochtige ruimtes en is het gemakkelijk dat er scheuren in de muren of in de vloer ontstaan. Hierdoor kan grondvocht eenvoudig binnendringen. Met als gevolg dat er een muffe geur, schimmels op de muren en een hoge luchtvochtigheid in de kelder ontstaat.

De gevaren van een ongezonde woonomgeving

Gezondheid

Vocht gaat gepaard met een grote hoeveelheid bacteriën en zelfs schimmels. Dit komt je gezondheid niet ten goede. Te veel vocht in je woning zorgt voor onder andere de volgende klachten met betrekking tot je gezondheid:
  • Huidirritaties
  • Allergieën
  • Ademhalingsproblemen
  • Longklachten en zelfs longontsteking
  • Geïrriteerde ogen
  • Hoesten

Essentie van vochtbestrijding

Het is van belang dat je er op tijd bij bent als je vochtproblemen in je woning hebt. Te veel vocht is niet alleen schadelijk voor jouw woning maar ook voor je gezondheid. Daarnaast brengt vochtbestrijding ook voordelen met zich mee. Wanneer je vochtproblemen tegengaat, heb je geen last meer van gevaarlijke schimmels, loslatend behang of stucwerk en vlekken op de muren. Bovendien zorg je ervoor dat er niet veel warmte meer verloren gaat en bespaar je hiermee flink op je energierekening.

Elk vochtprobleem heeft een eigen oorzaak en aanpak. Mocht je een probleem hebben, kan je het beste een specialist raadplegen en verhelpen voordat het probleem groter wordt. Het vermijden en verhelpen van een ongezonde woning is essentieel, want je wil tenslotte niet last hebben van gezondheidsproblemen!