Vastgoed

De grootte van woningen in vrije val

Kleiner, maar beter wonen: kan dat? Het is een feit dat de Belgen jaar na jaar kleiner behuisd zijn. Tussen 2001 en 2016 is de gemiddelde grootte van de Belgische woningen met 20 % gedaald, van 118 naar 97 m². Deze cijfers, die afkomstig zijn van de officiële statistieken van de FOD Economie gelden voor alle soorten nieuwbouwwoningen, huizen en appartementen. Maar hoe valt die trend te verklaren? Waarom bouwen Belgen, van wie nochtans bekend is dat ze een ‘baksteen in de maag’ hebben, niet groter?

Een kwestie van centen

Naar een verklaring hoef je niet ver te zoeken. Zoals bij wel meer zaken, ligt geld aan de basis van het ‘probleem’. Particulieren hebben vaak een krap budget en bouwpromotoren willen graag een maximaal rendement. Wie aan een nieuwbouwproject begint, krijgt te maken met een gestegen prijs voor de grond én voor de bouw van de constructie (+30 % tussen 2004 en 2015, volgens de ABEX-index).

Een bijkomende moeilijkheid voor particulieren: banken zijn erg terughoudend om hypotheekleningen voor hoge bedragen toe te kennen. Door een stijging van de kosten en een vermindering van het budget zien velen kleiner bouwen als de enige realistische oplossing. Maar hoe kun je even goed (of zelfs beter) wonen op minder vierkante meters?

Slim gebruik maken van de beschikbare ruimte

Wie ‘kleiner wonen’ zegt, zegt ook architecturale compromissen. Bij nieuwbouw worden tegenwoordig heel wat ruimtes geschrapt die traditioneel voor opslag gebruikt werden. Kelders, zolders en zelfs garages zijn dan ook de eerste ruimtes die sneuvelen … Vroeger waren dat ruimtes waar je terechtkon met je kerstversiering en je geërfde meubelstukken, maar in nieuwe woningen worden ze steeds zeldzamer.

Om die verloren opslagruimte te compenseren én om te vermijden dat je woning er slordig bijligt – wat de kleine woonoppervlakte enkel maar zal benadrukken – is een slimme indeling onontbeerlijk. Maak bijvoorbeeld van de lege ruimte onder je trap een kast of een bibliotheek. Voorzie in je keuken voldoende legplanken om potjes met kruiden op te zetten. Kies ook voor multifunctionele meubelen zoals zitpoefen en opbergkoffers.

Weldoordachte ruimtes

Niet alleen opbergruimtes zijn het slachtoffer van het geslonken aantal vierkante meters. Ook de slaapkamers en de badkamer verliezen oppervlakte ten voordele van belangrijkere woonruimtes zoals het salon en de eetkamer. Terwijl slaapkamers twintig jaar geleden nog makkelijk 20 m² groot waren, is dat vandaag nog 12 m². Ook een aparte doucheruimte is tegenwoordig overbodig geworden.

Om de verloren ruimte in de slaapkamers te compenseren is een mezzanine vaak een oplossing. Die is makkelijk te implementeren en hoeft niet duur te zijn. In een kinder- of een jeugdkamer win je met een stapelbed heel wat plaats, die je kunt gebruiken om een bureau of een dressing te installeren. Voor de ‘master bedroom’ is het een goed idee om een bed te kiezen dat aangepast is aan de grootte van de kamer. Kies bijvoorbeeld voor een tweepersoonsbed van 140 of 160 cm in plaats van 180 cm. Nachtkastjes kun je makkelijk schrappen; heel wat bedden hebben vandaag namelijk ingebouwde nachtlampjes en een legplank aan het hoofdeinde. Benut ten slotte ook maximaal de hoeken van je slaapkamer door er bijvoorbeeld hoekkasten te plaatsen.

Vermijd in de badkamer een bad én een douche. Vraag je af hoeveel keer per jaar je effectief een bad neemt. En zijn je kinderen niet te oud om nog met een badeendje te spelen? Als je besluit dat een badkuip niet écht onmisbaar is, schrap ze dan. Je zult versteld staan hoeveel ruimte je op die manier kunt winnen én hoeveel geld je ermee uitspaart.

Optisch meer ruimte creëren

Tenzij je later nog een aanbouw aan je huis laat zetten, kun je de vierkante meters die je financiële redenen hebt geschrapt, niet meer recupereren. Wel kun je met enkele tips en tricks een ruimtelijk gevoel creëren.

Een vuistregel: hoe meer lichtinval, hoe groter de ruimte lijkt. Verf je muren dus in een lichte kleur, installeer spiegels, glazen wanden of filters die zonlicht doorlaten. Zo hoef je geen muren te verplaatsen en lijkt je woning toch groter. Ideaal voor als je in een studio in een stad woont.

Dat de grootte van woningen vandaag niet meer is wat ze vroeger was, hoeft geen drama te zijn. Op minder vierkante meters woon je niet per se slechter.