Vastgoed

De huurprijs bepalen, hoe doe je dat?

Welke huurprijs kan je aan je huurders vragen? Kies voor een belegging in onroerend goed, dan mik je op een maximaal rendement via huurinkomsten. Welke huurprijs kan je precies vragen? Welke criteria bepalen de huurprijs? In België zijn huurprijzen niet aan regels onderworpen. Huurder en verhuurder kunnen dus zelf vrij bepalen hoeveel de precieze huurprijs zal bedragen. Onderhandelen is dus de boodschap!

Wanneer een huurder zijn huurovereenkomst verlengt, kan de verhuurder de huurprijs echter niet opdrijven. In de loop van de overeenkomst mag hij echter wel jaarlijks de huurprijs aanpassen aan de index.

Ook als een huurder na een contract van korte duur het pand overgeeft aan een nieuwe huurder, die ook een contract van korte duur afsluit, mag de verhuurder zijn prijs niet aanpassen.

Huurprijs bepalen: enkele beslissende criteria

  • De ligging. De ligging van een woning of appartement is belangrijk voor de waardebepaling. Panden in het centrum van een stad, in de buurt van belangrijke verkeersaders, met mooie zichten of bekendheid zijn het meest gegeerd.
  • De oppervlakte en het aantal kamers. De huur is meestal evenredig met de aangeboden oppervlakte.
  • Op welke verdieping. Een licht appartement op een hogere verdieping met een mooi uitzicht zal interessanter worden als er een lift aanwezig is in het gebouw. Vooral oudere personen zullen afgeschrikt zijn bij afwezigheid van een lift.
  • De standing. De voorgevel, de staat van het gebouw, de materialen en de uitrusting zijn belangrijke factoren voor de huurprijs. Een charmant pand of een functionele inrichting, een perfect afgewerkte keuken of een goedkope keuze: dit maakt het verschil.
  • De aanwezigheid van een terras of tuin. In de stad zullen een terras of tuin de waarde van je pand de hoogte injagen.
  • Autostaanplaats inbegrepen. Een parking huren in grote steden kost al gauw 100 tot 150 euro per maand. Dus je kent meteen het voordeel…
  • Bemeubeld of niet? Bemeubelde appartementen worden vaak voor kortere periodes verhuurd en zullen vaker leegstaan. De verhuurder moet hierop ook meer belastingen betalen. Dus je mag zeker 200 euro per maand extra aanrekenen.
  • De isolatiegraad. Een goed geïsoleerde woning zal minder verwarmingskosten eisen. Dit aspect wordt steeds belangrijker voor vele huurders.