Fundering voor het tuinhuis
Natuurlijk moet je de fundering afstemmen op hoe je je tuinhuis gaat gebruiken. Kies je voor een modern tuinhuis dat je vooral zal gebruiken als opbergruimte voor wat gereedschap en andere benodigdheden? Dan mag je fundering dunner zijn dan als je er een tuintractor of zwaar bouwmateriaal in opbergt. Meestal zal men voor de fundering gestort beton kiezen, maar afhankelijk van wat je stockeert, kan een tuinhuis ook op een strak terras met betontegels worden geplaatst. Als alles vlot toegankelijk is en je een (bestel)wagen hebt om de benodigde grondstoffen aan te voeren, kan je maar beter zelf beton maken. Bij kleine hoeveelheden is stortbeton van de betoncentrale over het algemeen duurder.Kijk niet alleen naar wat je in het tuinhuis zal stockeren, maar ook naar de ondergrond of de bodem. Klei is bijvoorbeeld weinig doorlatend, zeker in vergelijking met zandgrond die van nature uit drainerend is. Uiteraard heeft dat invloed op bijvoorbeeld de verstevigingen die je aanbrengt. Omdat de ondergrond strak en waterpas moet liggen, kan het nodig zijn om de bodem uit te graven of op te hogen. Soms is het ook nodig om een talud te voorzien.
Verder moet je ondergrond voldoende draagkracht hebben. Over het algemeen zal je grondplaat een dikte moeten hebben van zo'n 15 centimeter. Dat moet je dan ook uitgraven. Leg verder een plasticfolie onder het beton, zodat je problemen met opstijgend vocht voorkomt.
Vloer in een tuinhuis
Uiteraard is een vloer leggen strikt genomen geen verplichting, wat betonverf kan ook al wonderen verrichten. Toch ziet het er met een vloer allemaal wat fraaier uit. Bovendien beschermt het de inhoud nog beter tegen opstijgend vocht. In tuinhuizen met wat lichter materiaal kiest men steeds vaker voor een houten vloer, omdat het er net uitziet. Als je een houten vloer legt, is het aan te raden om geïmpregneerde onderbalken te plaatsen die optrekkend vocht voorkomen. Verder kan je ook kiezen voor kunststof kliktegels. Dergelijke kliktegels zijn heel eenvoudig te leggen, terwijl kunststof uitstekend belastbaar is. Dergelijke kunststof kliktegels zijn in uiteenlopende vormen, kleuren en patronen te verkrijgen.Andere zaken om aan te denken
De meeste houten tuinhuizen zijn gemaakt van geïmpregneerd hout. Dat wil zeggen dat het hout reeds is behandeld en automatisch al een goede bescherming biedt tegen weer en wind. Het verven van het hout is niet nodig. Meer nog: met foutief verfgebruik kan je het ademend en vochtregulerend vermogen van het hout zelfs aantasten. Gebruik daarom alleen geschikte verf. Na ongeveer vijf jaar zal het wel nodig zijn om het hout opnieuw te behandelen, omdat de beschermende werking dan verdwijnt. Dat doe je door het tuinhuis met tuinbeits onder handen te nemen.Zeker als je vaak natte bouwmaterialen in het tuinhuis opslaat, is een ventilatierooster een goed idee. De elektriciteitsvoorziening is eveneens voor eigen rekening. Als je van elektriciteit geen kaas hebt gegeten, kan je maar beter een beroep doen op een elektricien die het nodige zal doen.