Keukens

De keuken moet vooral gezellig zijn

Voor 80% van de Belgen is de keuken een gezellige plaats, waar men vooral wil genieten. Slechts 1 op 5 ziet de keuken louter als werkplek. Dit zijn enkele resultaten uit een Europees consumentenonderzoek in opdracht van dampkapproducent Novy. Via kwantitatief en kwalitatief onderzoek werd gepeild naar het belang van de keuken en de rol die een dampkap daarin speelt.

De functie en het belang van de keuken verschilt enigszins van land tot land. De oude stereotypen van Bourgondische Belgen en Fransen en de functionele Nederlanders lijken nog enigszins te kloppen. Zo geven 1 op 3 Nederlanders aan dat de keuken een loutere werkplaats is waar eten wordt gemaakt terwijl slechts 1 op 5 van de Fransen en Belgen met deze stelling akkoord gaan. Toch stellen we vast dat over het algemeen (73% over alle landen) de keuken steeds meer een plaats is om te genieten.



Het toestel dat het meest tot deze gezelligheid kan bijdragen is de dampkap. In België vinden we in 92% van de keukens een dampkap terug. Met een gemiddelde score van 7,7 is de Belg vrij tevreden over zijn dampkap. Het meest stoort hij zich aan het geluidsniveau van de dampkap (6,8 op een schaal van 10 t.o.v een EU gemiddelde van 5,9 op 10)

Hoewel de dampkap stevig ingeburgerd is in onze keuken komt ze bij 50% van de respondenten in België niet voor in de top 4 van toestellen die men zou kiezen in een nieuwe keuken.

Maar wanneer men geconfronteerd wordt met een afwezigheid van de dampkap, verandert deze houding meteen. Zo lieten we voor ons onderzoek 200 mensen drie dagen lang koken zonder dampkap. 72% van de respondenten gaf aan veel positiever te staan tegenover een dampkap eenmaal ze zonder gekookt hadden. Men merkt voornamelijk een verschil op vlak van geur- en condensvorming en geluid.

Indien men dus opteert voor een aangename leefkeuken, kan men maar beter tijdig stilstaan bij de keuze van de juiste stille dampkap. Want deze kan echt het verschil maken.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoekbureau Insites Consulting in februari 2013 bij een representatieve steekproef (N=1627) in België, Frankrijk, Nederland en Duitsland.