U-waarden
De verschillende U-waarden geven de isolatieprestaties weer van ramen en deuren. Hoe lager de Ug-waarde van de beglazing, hoe minder warmte er uit je woning ontsnapt. Let ook op de (Uf) isolatiewaarde van de raamprofielen en die van het geheel van beglazing en profiel (Uw). Voor deuren moet je naar de Ud-waarden kijken. De laagste waarden zijn het best voor je energieverbruik.Ramen in je BEN-woning
Voor ramen onderscheiden we drie types U-waarden om de isolatieprestaties aan te geven:- Ug: de thermische transmissiecoëfficiënt van de beglazing
- Uf: de thermische transmissiecoëfficiënt van de raamprofielen
- Uw: de thermische transmissiecoëfficiënt van het geheel (ramen + glas)
Hoe lager de U-waarde van een constructiedeel, hoe minder warmte erdoor verloren gaat.
In een BEN-woning is
- de Ug-waarde van glas maximaal 1,1 W/m²K
- de Uw-waarde van vensters (raamprofiel + beglazing) maximaal 1,50 W/m²K
Dat bereik je door te kiezen voor hoogrendementsglas (dubbele of drievoudige beglazing) in combinatie met sterk isolerende raamprofielen.
Deuren in je BEN-woning
Voor een BEN-woning adviseert de overheid dat de Ud-waarde van de buitendeuren maximaal 2,00 W/m²K is.Dit kan je bereiken door sterk isolerende deurpanelen en -profielen te kiezen.
Hout, pvc, aluminium of een combinatie?
Hoogrendementsglas heeft een Ug-waarde van 1,0 W/m2K en isoleert 2 tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas. Bij drievoudig glas waarvan de ruimte tussen de glasbladen met krypton is gevuld (in plaats van met argon of lucht), kan de Ug-waarde zakken tot 0,8 W/m2K. Maar zelfs met hoogrendementsbeglazing met een lage Ug-waarde, varieert de Uw-waarde van een venster sterk naargelang de gebruikte profielen.HOUT
Een raamkader van 7 centimeter diep dennenhout heeft een Uf-waarde van 1,8 W/m2K.PVC
Bij pvc-profielen hangt de Uf-waarde vooral af van het aantal kamers in het profiel, de isolatie in de kamers en de thermische geleidbaarheid van de verstevigingselementen. Standaard isolerende pvc-raamprofielen hebben een Uf-waarde van 1,2 a 1,7 W/m2K.Dankzij nieuwe technieken worden pvc- en aluminium ramen meer isolerend en luchtdicht gemaakt. Zo zit er in de meest geavanceerde pvc-profielen een structurele glasvezel in plaats van staal om ze thermisch te versterken. Hierdoor verdwijnt een koudebrug. Ramen en deuren met glasvezeltechologie en een extra middendichting halen uitstekende Uf-waarden vanaf 0,85 W/m²K zonder afbreuk te doen aan het slank design.
ALUMINIUM
Bij aluminium raamprofielen is het zeer belangrijk dat ze thermisch onderbroken zijn. Het profiel aan de binnenzijde of de ‘binnenschaal’ mag dus niet in contact komen met het profiel aan de buitenzijde of de ‘buitenschaal’. Wanneer aluminium profielen thermisch onderbroken zijn en de kamers zijn bijkomend geïsoleerd, halen ze tegenwoordig Uf-waarden lager dan 1 W/m2K.Er zijn zelfs aluminium profielen met Uf-waarden van 0,96 W/m²K. In deze profielen zitten https://www.iedereenben.be/nl/glas-ramen-en-deuren/ramen/2-decalu-aluminium-de-combinatie-van-design-en-prestaties-a-222/industrieel geïntegreerde isolatiestrips en in het kader zit voorgemonteerde rubber. Bij de meeste andere profielen worden de isolatiestrips manueel toegevoegd bij de plaatsing. Door integratie bij de productie is er gegarandeerd overal isolatie aanwezig en blijft ze beter op haar plaats. De voorgemonteerde rubber in het kader zorgt voor een uitstekende lucht-, water- en winddichtheid.
PERFECT TE COMBINEREN
Ramen in aluminium? Of in pvc? Keuzestress is niet nodig. Je kan beide perfect met elkaar combineren. Zonder dat iemand het verschil ziet. Niet qua vorm en ook niet qua kleur. Bij bepaalde fabrikanten zijn de look en feel van hun aluminium en kunststofoplossingen immers mooi op elkaar afgestemd.Door aluminium en pvc te combineren, kan je bijvoorbeeld de sterkte en de verfijnde profielen van aluminium uitspelen in een brede raampartij die uitkijkt op de tuin, en voor je andere ramen profiteren van de budgetvriendelijkheid van pvc. Met dezelfde glaslatten en beslaggroeven hebben ze allemaal hetzelfde design, en door een speciaal coatingprocédé ook exact dezelfde kleur.
Luchtdichte afwerking
Een luchtdichte afwerking is al even belangrijk als een goede isolatiewaarde. Het heeft weinig zin om superisolerend glas en superisolerend schrijnwerk te voorzien als er rondom je ramen en deuren luchtlekken zijn waardoor warmte verloren gaat. Als de aansluitingen niet luchtdicht zijn kan warmte en energie verloren gaan, wat het thermisch comfort verlaagt en een tochtgevoel geeft.Voor een perfecte afdichting zijn er drie zaken van tel: een luchtdichte dampremmende afdichting aan de binnenkant, een isolerend elastisch materiaal in het midden en een weerbestendige dampopen afdichting aan de buitenzijde van het raam. Hiervoor bestaan heel wat uitstekende oplossingen.
Binnenkant
De aansluiting tussen de pleisterlaag op de binnenmuren en het kader van een raam of een deur is nooit volledig luchtdicht. Pleisterwerk kan immers geen beweging opvangen. Dat kan al snel leiden tot scheurtjes in de pleister, waardoor de verbinding niet langer luchtdicht is. Dit kan je voorkomen met een flexibel membraan speciaal voor het lucht- en dampdicht maken van raam- en deuraansluitingen aan de binnenzijde.De betere membranen bestaan uit een gelamineerd polyestervlies met aan beide zijden een dunne laag vilt. Ze bieden door hoge damp- en luchtdichtheid een perfecte bescherming tegen vochtdiffusie en condensatieschade. Sommige hebben aan de ene zijde een omkeerbare zelfklevende strip voor de hechting op schrijnwerk, en aan de andere zijde een speciale kleefstrook voor uitstekende hechting op de binnenmuur.
Buitenkant
Om raamaansluitingen in volle muren aan de buitenkant lucht- en waterdicht te maken, bestaan er dampopen luchtdichte membranen uit gelamineerd polyethyleenvlies dat aan beide zijden is bedekt met een dunne viltlaag. Bepaalde types zijn voorzien van een omkeerbare zelfklevende strip voor de hechting op het schrijnwerk en aan de andere zijde van een butylkleefstrook voor de aanvangshechting op de binnenmuur. Let erop dat zowel het membraan als de kleefstroken uv-bestendig zijn.Deze luchtdichte membranen moeten altijd volvlaks verkleefd worden, van op het raamkader tot op de ruwbouw. Hiervoor gebruik je best luchtdichte, hybride, elastische lijmkits met een uitstekende hechting op vele materialen, tot zelfs licht vochtige.
Binnen en buiten
Je kan ook kiezen voor vloeibare membranen die je zowel aan de binnen- als buitenzijde kan toepassen om de aansluitvoeg tussen het raam of de deur en de muur luchtdicht af te dichten. Deze zijn flexibeler dan tapes en bewegen mee met de voegen. Ze zijn ook zeer makkelijk aan te brengen op oneffen ondergronden.Een vloeibaar membraan kan je uitspuiten met een klassiek worstenpistool en vervolgens uitsmeren met een gewone borstel, of aanbrengen met een specifiek persluchtpistool. Na uitharding vormt het een elastisch, naadloos, dampopen membraan met een hoge luchtdichtheid en een goede weer- en uv-bestendigheid.
Vensterfolies
Een innovatieve oplossing zijn ‘intelligente vensterfolies’. Ze onderscheiden zich door een variabele dampdoorlatendheid en zijn geschikt voor binnen- en buitentoepassingen. De folies hebben een zelfklevende strip aan de ene zijde voor de hechting op het profiel van ramen of deuren, en zijn volvlaks klevend aan de andere zijde voor hechting op de ruwbouw. Ze hebben vochtregulerende eigenschappen waardoor ze zich aanpassen aan de seizoensgebonden verschillen in temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Zo garanderen ze dat de aansluitvoegen het hele jaar droog blijven.Onderaan
Voor de applicatie onderaan een raam, zoals bij een schuifraam, worden vaak epdm-slabben aangeraden. Deze slabben worden op de ondergrond verlijmd, en moeten - net zoals traditionele vensterfolies - in de hoeken correct geplooid worden voor een volledig luchtdichte aansluiting. De praktijk leert dat dit maar zelden zo gebeurd. Daarom kies je beter voor een vloeibaar membraan als alternatief voor het gebruik van epdm-slabben rond vensteraansluitingen.Onze tip
Kies voor een merk dat al de nodige producten voor lichtdichting aanbiedt. Zo zijn ze goed op elkaar afgestemd en wordt de aansluiting tussen buitenschrijnwerk en metselwerk professioneel gedicht. Kwalitatieve producten maken niet enkel de voeg rondom de ramen perfect luchtdicht. Ze zorgen ook voor een goede isolatie en beschermen het isolatiemateriaal tegen regen, uv-straling en wind, zodat de isolatie haar eigenschappen blijft behouden.Het oog wil ook wat
Ramen en deuren zijn bepalend voor de lichtinval, isolatie en winddichtheid van je huis en ze spelen een belangrijke rol bij de inbraakwerendheid. Maar uiteraard zijn ze ook bepalend voor het uitzicht van je woning.De keuze is dan ook niet eenvoudig. Een vast of een opendraaiend raam? Passen ramen in grijs aluminium wel bij de stijl van je woning of ga je beter voor pvc met een houtstructuurfolie? Hoe ziet een bepaalde (schuif)deur eruit in jouw woning? En welke kleuren zijn het meest geschikt?
Wil je vooraf al zien of de deuren en ramen die je kiest wel passen bij de stijl van je woning? Dat kan! Met bepaalde online tools configureer je ramen en deurprofielen in een bepaalde woonstijl. Zo doe je meteen extra ideeën op voor je bouwproject.